Kokosfett/-smör och kokosnöt

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kokosfett

(kokosfett, kokossmör)

Latin: Oleum cocos

Engelsk översättning coconut fat, coconut butter

Fransk översättning graisse de coco

Italiensk översättning grasso di cocco

Tysk översättning Kokosfett

Spansk översättning grasa de coco

Kokosfett ("kokossmör") är fast form av kokosolja (läs mer > Kokosolja), som pressats ur kokosnötens fruktkött (läs mer > Kokosnötter). Det är ett smörliknande blekgult fett. Det fett som säljs i handeln är raffinerat (renat) och är fast och vitt med smältpunkt 25°C. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden.

  • Fetthalt: 100%, varav mättat fett över 90%.
  • Smält-/fryspunkt = 38°C, olja 25°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
  • Smak: Raffinerat rent kokosfett är utan smak och lukt. Oraffinerat kokosfett har lätt söt lukt och smak.
  • Alternativ vara: Annat matfett, till exempel margarin, gås- eller ankfett.
  • Försäljning: Förekommer i välsorterade dagligvarubutiker.
  • Jämförpris: 40-50 kr/kg, billigare än smör. Märkligt lågt pris jämfört med kokosolja (se dito).
  • Förvaring: Tack vare hög andel mättat fett har kokosfett lång hållbarhet, upp till 6 månader i 24°C.

Hälsa/näring: Kokosfett innehåller mycket hög andel mättat fett (>90%) vilket anses ohälsosamt, mer än i smör (54%).


SÅ ANVÄNDS KOKOSFETT

Kokosfett är en av världens viktigaste fettråvaror och används framför allt för tillverkning av margarin. Används i hushållen som stekfett och på annat sätt i matlagning. Passar utmärkt som frityrolja och används till konfektyrer som ischoklad. Som fågelmat är fettet mycket uppskattat av våra flygande vänner.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03

Läs mer

Kokosnötter

Kokosolja

Recept med Kokosfett

Det finns 8 recept med Kokosfett