Så ugnslagas fågel }

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Så ugnslagas fågel }

(Stektider tamfågel i ugn)

Pågående arbete, text ej klar.




Ugnsstekning passar hel eller halv fågel. Fryst fågel tinas. Halv fågel steks helst i högre värme än hel fågel. Halvor läggs med utsidan neråt på ugnsplåt och insidan penslas med fett och kryddas. Sätt in mitt i ugn i knappt halva tiden. Vänd halvorna och pensla med fett, samt krydda. Stek sedan färdigt. Hel fågel kryddas invändigt och penslas utvändigt med fett och kryddas. Sätt in i ugnen t.ex. 1-1,5 tim för kyckling. Pensla några gånger under stektiden.


STEKTIDER TAMFÅGEL I UGN

57°=blodig, 60°=röd, 65°=rosa, 73°=genomstekt.

Hel och halv kyckling, höna eller gödtupp
Innertemperatur 80-85°C.
1-2 kg: 180°C > 45-60 min, 160°C > 60-90 min.
2-3 kg: 180°C > 60-90 min, 160°C > 1-2 tim.
3-4 kg: 180°C > 1,25-2 tim, 160°C > 2-3 tim.
Kyckling skall alltid vara genomstekt, men inte mer.
Inget rosa köttsaft. Överstekt fågel blir torr.

Kycklingdelar
Filé innertemp. 70-75°C. Bryns och steks ca 15 min.
Kycklinglår & klubba 80°C. Bryns och eftersteks på svag värme under lock i 20-30 min. I ugn 230°C > 20-30 min.

Hel anka: Innertemp. 70-75°C. Gärna rosa kött.
2-2,5 kg: 180°C > 45-60 min, 160°C > 1-1,5 min.
Hel gås: Innertemp. 80-85°C. 2,5-3 tim 175°C.

Kalkon: Innertemp. hel och halv kalkon 80-85°C.
Kalkon 2,5-5 kg: 180°C > 1-2 tim, 160°C > 2-3 tim.
Lårstek 75-80°C. Bröstfilé 70-75°C.

Strutsfilé och stek: Rosa 65°C, genomstekt 73°C.

Fritering:

Kycklingklubba 12-15 minuter i 170°C.

Kycklingbitar 3-4 minuter i 180°C.

Fryst kycklingbitar 4-5 min, klubba 15-20 min i 180°C.

Läs mer

Om ugnslagning

Stektermometer

Ugnstermometer

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj