Långkornigt parboiled ris

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Långkornigt vitt matris

(1. långkornigt vitt ris, våtris, sumpris, flytande ris 2. förkokt ris, långkornigt snabbris)

Latin: Oryza indica

Engelsk översättning 1. long-grained rice, wet rice, swamp rice, floating rice 2. parboiled rice, converted rice, minute rice

Fransk översättning 1. riz longs grains 2. riz étuvé, riz instantané, riz minute

Italiensk översättning 1. riso chicci longhi 2. riso precotto, riso istantaneo

Tysk översättning 1. langkörniger Reis 2. vorgekochter Reis, Instantreis, Minutenreis

Spansk översättning 1. arroz grano largo 2. arroz vaporizado, arroz sancochado, arroz instantáneo, arroz minuto

Långkornigt ris (Oryza indica) är en underart av den asiatiska arten Oryza sativa (läs mer > Om ris). Riskornen är långsmala 4 till 5 gånger längre än breda. Arten har sitt ursprung utmed Gangesfloden i Indien för en så där 8000 år sedan, men odlas numera runt om i världen. Långkornigt ris är oftast polerat (vitt) ris, men (brunt) fullkornsris finns också (läs mer > Fullkornsris). Det är som regel ett ickeklibbigt ris, men halvklibbigt och klibbigt förekommer. Det finns 1000-tals sorter långkornigt varav tre speciella varianter är välkända i västvärlden - förkokt ris (se nedan), basmatiris som är ett indiskt luftigt och aromatiskt ris (läs mer > Basmati) och jasminris som är ett halvklibbigt thailändskt aromatiskt ris (läs mer > Jasminris).

Förkokt ris (snabbris, US: parboiled rice): Paddyris (nyskördat ris) blötläggs i 60°C vatten som sedan utsätts för ångtryck. Riset kyls av och poleras. Riskornen antar en blekgul glansig färg (bild ovan). Metoden minskar ytlig klibbig stärkelse (som gelatinerar), bevarar vitaminer (särskilt tiamin) och mineralsalter som förloras vid polering av ris på traditionellt sätt. Riset blir mer snabbkokt för konsument, varierande från 3 till 12 minuter att jämföras med vanligt vitt ris som tar cirka 20 minuter att koka. Ju mer förkokt desto snabbare koktid. I USA är det saluförda riset mestadels förkokt. Uncle Ben´s är ett klassiskt varumärke. I Italien finns förkokt kortkornigt ris benämnt avorioris (se dito). I handeln förekommer även så kallat "boil-in-bag" vilket gör det ännu enklare för konsument.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 85 gram. 100 gram = 1,2 dl.
    Ris suger åt sig vatten när det kokas. 1 dl okokt ris ger ~ 3,8 dl kokt luftigt ris. 1 dl kokt ris ~0,25 dl okokt.
  • Portionsberäkning: Beräkna 1 dl okokt ris per portion, vilket ger cirka 3.8 dl kokt ris (~240 gram, ~275 Kcal) utgörande en normalportion när riset serveras som tillbehör i maträtt.
  • Konsistens: Fast eller halvklibbig konsistens när tillagat. Snabbris är något klibbigare.
  • Smak: Neutral, ibland aromatisk (basmati och jasmin).
  • Alternativ vara: Långkorniga rissorter är utbytbara mot varandra. Grad av klibbighet varierar.
  • Försäljning: Långkornigt vitt ris är det vanligaste förekommande riset i butik. Säljs vanligen i en-kilos förpackning, men också i 0,5-, 2- och 3-kilos.  Förekommer som 5-, 10- och 20-minuters ris och som så kallade boil-in-bag. Däremot är ekologiskt långkornigt ris sällsynt förekommande.
  • Jämförpris: Mycket lågt pris, något av det billigaste tillbehöret till mat man kan välja, billigare än potatis (läs mer > Om prisjämförelser). Pris 2016: Inköpspris 10-30 kr/kilo, Tillagat pris: 5-10 kr/kg. Boil-in-bag och ekologiskt 50-70 kr/kg, tillagat pris 10-20 kr/kg.
  • Förvaring: Torrt och mörkt.

Odling: Långkornigt ris odlas som regel i våtmarker och kallas därför ibland för våtris, sumpris eller flytande ris (flytande = odling i djupt vatten).

Hälsa
: Förkokt ris är näringsrikare än vanligt polerat vitt ris. Består till cirka 80% av se näringsämnen som finns i opolerat fullkornsris. Dessutom berikas det amerikanska riset med mineraler som zink och järn.



SÅ ANVÄNDS VITT LÅNKKORNIGT MATIRIS

Långkornigt ris används främst som matris, som tillbehör till mat eller som grund i en sallad. Passar till all slags mat. Ej förkokt ris bör sköljas väl eller blötläggas innan tillagning för att få ett fastare ris som inte klibbar. Kokas i uppmätt vatten enligt anvisning på paketet eller i rikligt med vatten. Koktid cirka 20 minuter (läs mer > Så tillagas ris). Se recept, klicka på "recept# till höger om bilden ovan.

©
Kunskapskokboken. Reviderat 2023-07

Läs mer

Om ris

Så tillagas ris

Basmatiris (luftigt ris)

Jasminris (halvklibbigt)

Vattenreduktion, vattenabsorption

Fullkornsris

Långkornigt vitt matris

Om prisjämförelser

Avorioris (förkokt ris)

Recept med Långkornigt vitt matris

Det finns 76 recept med Långkornigt vitt matris