Andlever & andfettlever

Fotograf/bild: Holly A. Heyser

Andlever

(andfettlever)

Andlever från unga djur kan liksom kycklinglever tas om hand om i det kulinariska köket.

  • Köttkvalité: Som kycklinglever.
  • Smak: Mer viltsmak än kycklinglever.
  • Alternativ vara: Kycklinglever.
  • Försäljning: Förekommer inte till försäljning i butik, men kan ibland köpas i specialbutiker som Äleby Gård.
  • Förvaring: Förvaras kallt. Bör anrättas inköpsdagen.

Andfettlever: Fettlever kan förekomma hos vilda fåglar, inte bara hos tvångsmatade gäss och ankor. På bilden ovan visas en vanligt lever från en Stjärtand till vänster och en fettlever från samma ras till höger, skjutna i en Nationalpark i Kaliforninen, USA (läs mer > Honest Food). Det finns änder som frossar långt över sitt näringsbehov varvid de utvecklar fettlever på liknade sätt som tamanka och tamgås som tvångsmatas. Förekommer hos fröätande änder som Stjärtand, Gräsand, Snatterand, Bläsand och Kricka. 


SÅ ANVÄNDS ANDLEVER


Andlever kan användas på samma sätt som kycklinglever t.ex. för att tillaga en andlevermousse (se recept).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2012-11

Läs mer

Äleby Gård, Stallarholmen

Änder ¤

Stjärtand

Kycklinglever }

Anklever rå

Honest Food

Recept med Andlever

Det finns 1 recept med Andlever