Odla äpple

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Odla äpple

(grundstam A2, grundstam M26, grundstam Budakowski 9)

Äpplen passar sig väl att odla i Sverige med sina milda somrar och ingen trädgård bör vara ett träd förutan. Att plocka frukt från eget träd är lycka för barn och vuxna. Vad du bör tänka på vid val av fruktträd framgår i avsnitt Odla frukt.

Äppelsorter

Det finns 1000-tals äppelsorter i världen, i Sverige några hundra gamla klassiker och nya sorter. Äppelsorterna beskrivs ingående (egenskaper, klimatzon, pollinering etc) i kapitel Äpple. Sökinstruktion äppelsorter: Använd sökmotorn för att hitta sommar-, höst- eller vinteräpple. Ange zonnummer för att hitta sort som passar i ditt område. Eller kombinera t.ex. vinteräpple zon 3.

Klassiska sommaräpplen är Astrakan, Stenbock, Transparente Blanche, Sävstaholm. Goda att äta färska från trädet, men också bra till äppelmos och kräm.

Nyare bra sommaräpplen är t.ex. Silva och Sylvia.

Klassiska höstäpplen är Discovery, James Grieve och Oranie. Goda dessertäpplen.

Nyare bra höstäpplen är t.ex. Alice, Eva-Lotta, Katja, Lobo, Mio, Summerred.

Klassiska vinteräpplen är Cox´s Orange, Cox´s Pomona, Gravensteiner, Ingrid Marie, Signe Tilisch, Stenkyrke, Åkerö. Kan lagras till jul eller längre.


Nyare bra vinteräpplen är t.ex. Aroma, Filippa, Kim, Summerred.

Familjeträd är träd där flera sorter ympats på en stam för att ge större smak- och säsongsvariation. Passar väl i en liten trädgård och om man bara köper ett träd. Vanligtvis ympas 3-4 sorter på grundstammen, lämpligen sommar-, höst- och vinterfrukt. Ett annat motiv är att sorterna pollinerar med varandra. På plantskolor brukar man kunna beställa den kombination man önskar. En nackdel är att träden ofta blir lite ojämna och inte så vackra. 


Plantkvalité äpplen

Många av de äppelträd som säljs är s.k. E-plantor vilket innebär att de är svenskodlade utvalda kvalitetssorter som är virusfria och motståndskraftiga mot sjukdomar och med garanti för sortäkthet och zonhärdighet. Äpplen ympas på olika grundstammar som påverkar trädet storlek, härdighet och bördighet. De vanligaste grundstammarna:

Grundstam A2: Starkväxande med bra rotsystem. Bär frukt ganska tidigt och rikligt. God vinterhärdighet zon 1-6. Planteringsyta cirka 20 kvadratmeter.

Grundstam M26: Svagväxande grundstam, ca 40% av A2. Bär frukt tidigt och rikligt. Vinterhärdig zon 1-4. Planteringsyta cirka 10 kvadratmeter.

Grundstam Budakowski 9: Svagväxande grundstam ca 1/3-del av A2. Bär frukt tidigt, 2-3 år efter plantering. Mycket god vinterhärdig zon 1-6. Planteringsyta cirka 7 kvadratmeter.  

Skötsel

Unga äppelträd kan behöva vattnas, äldre träd är generellt torktåliga. Träden bör beskäras varje år för att ge god frukt. Träden kan angripas av svamp, ohyra, virus och bakterier (se avsnitt Skador på frukträd och Ohyra på fruktträd).

Beskärning äppelträd

Ett nyplanterat träd grundbeskärs för att trädet skall bli stadigt, praktiskt och vackert. Har du planterat på våren görs beskäringen samma år, i annat fall i mars-maj nästa år. Välj ut ett toppskott som blir huvudstam och 3-4 sidoskott jämt fördelat på stammen som blir huvudgrenar. För familjeträd sparas minst ett skott per äppelsort. Grenar med trubbiga grenvinklar, till skillnad mot de med spetsiga, är bättre att spara för att de ger stadigare träd.

Klipp bort övriga skott med en rengjord sekatör (tträdgårdssax). Korta sedan kvarvarande skott till cirka hälften, tottskottet gärna lite längre än övriga. Lägg snittet precis utanför ett öga (litet sidoskott) som riktas åt sidan, vilket sedan blir nästa gren.

Följande år beskärs trädet på liknade sätt så att jämn balans erhålles av grenverket och trädkrona. Träden beskärs också för att ge bättre frukt och trädet längre livslängd. Det finns beskärningshandböcker att tillgå. Äldre träd beskärs ofta för lite. Solen skall komma åt att lysa på frukten. Enligt ett gammalt talesätt skall man kunna kasta en schapoklack (hög hatt) genom trädet på olika ställen. Beskärning görs historiskt på vårvintern, men viss beskärning kan ske på sensommaren av skott och mindre grenar vilket minskar skottillväxt och risken för fruktträdsröta vilket lättast sprids vid temperaturer under noll grader. 

Gallra gärna fruktkarten (babyäpplena) så får kvarvarande äpplen mer näring och blir godare.

Lagring av vinteräpplen

Äpplen lagras bäst i svalt och mörkt utrymme gärna på mjukt underlag. Det är viktigt att äpplena inte är kantstötta och inte ligger för hårt packade på varandra.

Läs mer

Äpplen

Odla frukt

Skador på fruktträd

Skadedjur & ohyra på fruktträd

Pollineringstabell 1 Äpple

Pollineringstabell 2 Äpple