Om småfranska

Om småfranska

(småfranska, fralla, källarfranska)

Engelsk översättning bread rolls

Fransk översättning petits pains

Italiensk översättning pane piccolo, paninino, panini

Tysk översättning Semmel, Brötchen

Spansk översättning pan pequeño

Småfranska ("fralla") är små runda så kallade franskbröd (se dito).Småfranska bakas på finmalt vetemjöl, jäst, vatten och salt, ibland även med matfett och garneras ibland med ost, sesamfrön, eller med vallmon. Skorpan skall vara knaprig och insidan luftig. Se recept > Frallor, småfranska, kuvertbröd.

Källarfranska är franskbröd som fått jäsa över natt i svalt utrymme (förr i källaren) innan brödet bakas. Jäsning av deg under lång tid i svalt utrymme, ger extra fluffigt och smakrikt bröd. Metoden kallas "kalljäsning", ej att förväxla med "kallbakning" (läs mer > Bakbegrepp matbröd). Se recept > Källarfranska.

Semmel är tyskt småbröd (brötchen) liknade småfranska. Semmelknödeln är "knödel" (klimp) tillrett av dagsgammalt bröd (läs mer > Om degklumpar som mat).


SÅ ANVÄNDS SMÅFRANSKA

Nybakad källarfranska är ett lyxigt frukostbröd. Bör ätas timmarna efter att det bakats. Vid lagring blir skorpan seg och inkråmet torrt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10

Läs mer

Om vitt matbröd

Bakbegrepp matbröd

Film: Källarfranska

Recept med Om småfranska

Det finns 5 recept med Om småfranska