Russin

Fotograf/bild: Film: Eat Happy Project, sun made raisins

Russin

(russin 1. svarta russin 2. gula, gröna, röda russin 3. muskatrussin, muskateller 4.soltorkade russin)

Latin: passae

Engelsk översättning dryed grapes 1. raisin (= black) 2. yellow-golden-gren-red raisins 3. muscat raisins 4. sun-maid raisins

Fransk översättning raisins secs 1. raisins secs noirs 2. raisins secs jaunes, verts, rouges 3. raisins muscade 4. raisins secs au soleil

Italiensk översättning uvetta, uva secca 1. uvetta nera 2. uvetta gialla, verde, rossa 3. uvetta moscata 4. uvetta secca al sole

Tysk översättning Rosinen 1. schwarze Rosinen 2. gelbe, grüne, rote Rosinen 3. Muskateller 4. sonnengetrocknete Rosinen

Spansk översättning pasas 1. pasas negras 2. pasas amarillas, verdes y rojas 3. pasas moscatel 4. pasas secadas al sol

Russin (fr. raisin sec, raisins = druvor) är torkade vindruvor. När de torkas försvinner 3/4-delar av vätskan, näringsämnena liksom smaken koncentreras (= hög sötma). Russin är ett gammalt sätt att bevara druvor och russindruvor odlades i Persien och Egypten 2000 år f.Kr. Torkade druvor omtals i Bibeln. Antikens greker och romare prydde kultplatser med russin och använde dem som priser i sportevenemang. Idag är Turkiet främsta producent av russin, följt av USA, Kina, Iran och Sydafrika (se nedan). Se film, klicka på "Eat Happy Project" under bilden.

Torkmetod: Traditionellt torkas druvor på marken i solen eller kvarsittande på vinstocken vilket ger mörkfärgade "sun made" russin. Kan också torkas på skuggig plats vilket ger ljusare resultat. Industriellt torkas russin i torkskåp eller mikrovågsugn. I mikro blir russinen lätt uppblåsta ("puffy").

Färg: Russin omtals vanligen utifrån den färg de har, vilket alltså inte primärt avgörs av druvans färg utan mer utifrån torkmetod. Druvans färg har viss betydelse liksom vädret under skörd och vid soltorkning. Russinen kan också blekas genom att doppas i lutlösning (0,5%) eller utsättas för svaveldioxid och sedan torkas. Det finns gula, gröna, bruna, röda, blålila och svarta russin. Sägs bara "russin" avses som regel svarta russin.

Engelska: I engelskspråkiga länder inklusive Sydafrika avser "raisin" stora svarta russin, medan små svarta (korinter) benämns "currants", vilket även är namn på vinbär (läs mer > Vinbär). Torkade "gyllene" druvor kallas "sultana". 

Druvor: Alla druvor kan torkas och det finns olika varianter i varierande storlek, färg och smak (sötma). Det finns russin med eller utan kärnor, varav kärnfria är att föredra och numera de vanligt förekommande. I enlighet med vad som sagts ovan kan druvorna vara svarta, gula eller ha annan färg beroende på torkprocess. Merparten av dagens russin är torkade sultandruvor, främst svarta men också gula.

  • Muskatrussin: Muskat är en klassisk vindruva som historiskt använts i vinproduktion och som russindruva i flera 1000-tals år. Det kan vara den först förädlade druvsorten. Det finns vita, gula, rosa och blåsvarta sortvarianter. Det är en stor kärnrik druva. Kunde förr köpas torkade kvarsittande på stjälken. Numera sällsynt förekommande då kärnfria sorter föredras. 
  • Korintrussin: Korint är en klassisk liten blå druva hemmahörande i Grekland och namngiven efter staden med samma namn. Korintrussin var vanligt förr men sällsynt förekommande numera. Läs mer > Korinter.
  • Sultanarussin: Sultana är en blekgrön kärnlös druva med ursprung från östra Turkiet. Det är den druva som i särklass mest torkas till russin, främst svarta sådana men också gula. Sägs bara "sultanrussin" avses oftast de gula russinen. Sultanrussin framställs i många länder under lokala namn. I Turkiet som är största producent­land benämd Izmir üzümü och i USA (Kalifornien "sun made raisins") kallad Thompson Seedless. Läs mer >  Sultanrussin.
  • Andra russindruvor är till exempel Alexandria som i Australien kallas Garbo Blanco och White Hanepot som odlas i Sydafrika.

RUSSIN
  • Omvandling: 1 dl = 60 gram. 100 g = 1,65 dl.
  • Smak: Mycket söta med karamelltoner. Sockerhalt cirka 60%.
  • Alternativ vara: Katrinplommon. Olika russin är utbytbara mot varandra.
  • Försäljning: Säljs i tättslutande förpackning året om.
  • Förvaras i rumstemperatur i tillsluten förpackning. Mycket lång hållbarhet i försluten förpackning. Frukten är för torr för att bakterier att utvecklas. Torkar ur ytterligare och blir hård med tiden.
Skållade russin är russin som som lagts i kokande vatten en kort stund. När russin fått ligga och torka under lång tid torkar de ihop ytterligare och sockret kristalliseras, de blir "grusiga". För att få bort kristallerna kan russinen blötläggas en tag eller hastigt läggas i kokande vatten /skållas.

Näring
: Russin innehåller 15-25% vatten (vindruvor runt 80%). Liksom annan torkad frukt är russin näringsrika, 200-300 Kcal per 100 gram (vindruvor 75 Kcal/100g). Sockerhalt cirka 60%.

Produktion
: Produktion och försäljning av russin sker där druvor odlas. Totalt producerades 1,3 miljoner ton russin i världen år 2020 (källa: Statista.com), varav Turkiet svarade för cirka 23%, USA 22%, Kina 16%, Iran 12%, Sydafrika och Uzbekistan vardera 6% och övriga världen 15%. Turkiet exporterade 89% av sin produktion, Iran 83% och USA 42%. Källa: USDA 2018.


SÅ ANVÄNDS RUSSIN


Russin används som smaksättare av, eller som tillbehör till mat. Russin blandas ofta i müssli, tillsätts i filmjölk och yoghurt, i sallader, såser, bakverk och desserter. Kan även ätas naturell som sötsak och energitillskott.

Russintipp är en barnlek med russin. Sprid ut russin på en yta. Den första tävlande blundar och de övriga utser ett russin som "tipp". Sedan får den tävlande plocka ett russin i taget tills denne tar det utsedda russinet varvid gruppen säger "tipp" eller stopp. Sedan nästa deltagare och så vidare tills russinen tagit slut. Därefter nästa omgång tills alla fått starta som etta. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-10
Läs mer

Korinter

Sultanarussin

Vinbär

Ochef

Film: How to make raisins

Film: California raisins

Recept med Russin

Det finns 85 recept med Russin