Sparriscikoria

Fotograf/bild: Film: West Coast Seeds, puntarelle

Sparriscikoria

(cikoriasparris, sparriscikoria)

Engelsk översättning chicory asparagus

Fransk översättning chicorée de asperge

Italiensk översättning cicoria asparago, puntarelle, cicoria catalogna

Tysk översättning Zichorien Spargel

Spansk översättning achicoria de espárrago

Sparriscikoria är biologiskt en italiensk sortvariant av arten cikoria (läs mer > Cikoria­sallater). Det är en högväxt planta med långa stjälkar. Det finns två varianter. Dels en med bara stjälkar, dels en längre variant som mellan stjälkarna har en stor groddbildning (bild ovan). Stjälkarna kan i bägge fallen ätas tillagad, men men anses allmänt vara för bittra i smaken. Det är den inre mildare groddbildningen som är eftertraktad och som kan ätas rå. Cicoria di catalogna frastagliata di Gaeta (puntarelle) är klassad som traditionell italiensk jordbruksprodukt (P.A.T.). I Italien används mestadels namnen puntarelle eller cicoria catalogna om grönsaken. Se film, klicka på "West Coast" under bilden. Läs mer > Cikoriasallater.


SÅ ANVÄNDS SPARRISCIKORIA

Ansa: De yttre stjälkarna bryts av för att komma åt den inre groddarna. Groddarna snittas på längden i tunna strimlor och sköljs väl. Klassiskt är att lägga dem i iskallt vatten i en timme vilket får långa strimlor att böja, skruva sig.

Groddarna kan ätas råa som tillbehör till mat med tillsats olja, vinäger och salt. Klassisk med vitlök och inlagd ansjovis i det romerska och kalabriska köket (se recept > Puntanelle alla romana) De kan också kokas och ätas med olivolja, eller sauteras (lättstekas) i olja. Passar som ingrediens i en ribollita (toskansk brödsoppa) med ost och fläsk.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer

Cikoriasallater

Recept med Sparriscikoria

Det finns 1 recept med Sparriscikoria