Castelfranco

Fotograf/bild: Film: Giftedhands.gardening, castelfranco

Castelfranco

(castelfranco-cikoria, sallat)

Latin: Cichorium intybus var. foliosum

Engelsk översättning chicory castelfranco

Fransk översättning chicorée castelfranco

Italiensk översättning radicchio variegato di Castelfranco

Tysk översättning Castelfranco Zichorie

Spansk översättning achicoria castelfranco

Castelfranco är biologiskt en italiensk sortvariant av Chicoriasallat (läs mer > Cikoriasallater), en korsning mellan escarole och Treviso rosésallat på 1700-talet. Som alla cikorior har den besk-bitter smak särskilt de yttre gröna bladen. Därför används vanligtvis bara de inre vinrödfläckiga gul-bleka bladen som skyddats från solljuset och som därmed har mildare beska (lilla bilden ovan). Sedan 1996 geografiskt ursprungsskyddad (IGP) till olika kommuner i provinserna Treviso, Padua och Venedig i norra Italien. 

  • Smak: Smaken är söt-besk, påminnande om kål.
  • Alternativ vara: Frisésallat, sallatskål.
  • Försäljning/säsong: Till och från i handeln året om.
  • Förvaras i kylskåp 1-8ºC, helst i plastpåse. Hållbar cirka en vecka.

Odling: Castelfranco är lättodlad, tålig, mognar sent med god vinterhärdighet. Direktsås i maj-augusti för skörd september-november. Läs mer > Odla cikoriasallat.

 
SÅ ANVÄNDS CASTELFRANCO

Ansa: Sallat skall alltid sköljas väl för att bli av med jord och mikroorganismer.

Castelfranco passar bäst rå tillsammans med andra sallatssorter. Späda, färska blad ger salladsmixen en pikant smak. Den beska smaken försvinner om bladen kokas.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Cikoriasallater

Om sallat