Pastautrustning

Fotograf/bild: Shop Cordon-Bleu +

Pastautrustning

(pastamaskin, pastakavel, pastasporre, spätslebricka, raviolitråg, ravioliskärare)

Pastautrustning av diverse slag finns som hjälpmedel till storförbrukande pastafantaster.

  • Pastamaskin (bild överst t.v.) är till för den som vill tillverka sin egen pasta. Maskinen kavlar och skär pastadeg i lämpliga strimlor/band. Se film via länk nedan.
  • Pastakavel är räfflade kavlar vanligtvis i trä. När man kavlar degen skärs den i strimlor. De skärande kanterna är dock ömtåliga för stötar och kavlarna skall hanteras varsamt.
  • Pastasporre är ett vass hjul på ett handtag liknande en pizzahjul. Förekommer med rakt blad och med vågigt för att skära pastan på olika sätt. Se film via länk nedan.
  • Pastastativ används för att hänga upp färdigskuren pasta så att den inte klibbar ihop.
  • Spätsle (Spätzli, Chnöpfli) är en sydtysk-österikisk pastaliknande rätt av ägg och mjöl med inblandning av t.ex. ost. Degen är lösare än pastadeg och pressas med en degskrapa genom en rund bricka med många hål, som ligger över en kastrull med kokande vatten. 
  • Raviolitråg är formar för tillagning av ravioli. Se film via länk nedan. 
  • Raviolistansar är "handstämplar" som man stansar ut ravioli ur en deg med fyllning. Det finns runda och fyrkantiga att köpa.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-01

Läs mer

Film: Pastatillverkning

Film: Pastasporre

Film: Raviolitillverkning

Film: Pastamasin Dolly Mini P3

Recept med Pastautrustning

Det finns 2 recept med Pastautrustning