Engelsk översättning chocolate sauce, chocolate syrup, hot fudge

Fransk översättning sauce au chocolat

Italiensk översättning salsa di cioccolato

Tysk översättning Schokoladensosse

Spansk översättning salsa de chocolate

Chokladsås (fr. sauce au chocolat) är en mer eller mindre trögt flytande efterrättssås. Det finns färdig chokladsås att köpa i butik (läs mer > Färdig chokladsås). Chokladkräm se > Om ganach, chokladkräm. Glasering, garnering och dekoration med choklad, se > Smälta, temperera choklad. Se recept > klicka på "recept" till höger om bilden ovan.


SÅ TILLAGAS CHOKLADSÅS

  1. Ingredienser: Ingredienssammansättningen varierar lite efter tycke och smak. Som bas och smaksättare används antingen (mörk) choklad som smälts eller kakao. Övriga ingredienser är vatten/mjölk/grädde och som sötningsmedel sirap/strösocker/florsocker i varierande mängd. Enklaste varianten är 1 dl kakao, 1 dl socker och 1 del vatten. En gnutta salt brukar ingå och smaksättning med vanilj förekommer. De flesta chokladsåser är söta, utan socker får man en bitter sås som kontrasterar väl mot söta efterrätter (se recept > Skarp chokladsås). Med grädde får man en krämigare sås (se recept > Krämig söt chokladsås). Används färdig choklad måste man vara försiktig med uppvärmningen så att den inte grynar till sig (läs mer > Smälta, temperera choklad. Se recept > Söt chokladsås av choklad). En fyllig chokladsås får man med hjälp av lite vetemjöl (se recept > Fyllig söt chokladsås). Hot fudge är en amerikansk chokladsås, se dito recept (läs mer om fudge > Knäck, kola och fudge).
  2. Tillredningen är enkel. Används choklad smälts den försiktig, varefter övriga ingredienser tillsätts. Används kakao blandas först de torra ingredienserna varefter vätska tillsätts och anrättningen kokas upp.


SÅ ANVÄNDS CHOKLADSÅS

Chokladsås används varm eller kall främst till allehanda efterrätter. Förekommer i enstaka fall som tillbehör till mat (se recepten Chicken mole, Harragu med ingefära i chokladsås eller Piggvar med linspuré och chokladsås).

Klassiska efterrätter med chokladsås:

  • Marängsviss, även kallat hovdessert, består av  marängtoppar, vispad grädde och chokladsås. Se dito recept.
  • Banana split är en amerikansk klassiker bestående av vanilj-, choklad- och jordgubbsglass, bananer, vispad grädde, nötter, chokladsås och cocktailbär som garnityr. Se dito recept.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-06

Läs mer

Färdig chokladsås, chokladkräm

glasera, glasyr

Smälta, temperera choklad

Om chilisåser

Om choklad

Om ganache

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj