Koka kaffe

Koka kaffe

(kaffekokning, kaffekokare)

Koka är det klassiska sättet att tillreda kaffe. Kaffet kokas i kastrull eller i en kaffekokare. Kallt vatten hälls över kokmalet kaffe (se > Kokkaffe, bryggkaffe), som kokas upp. Ta sedan bort kannan från plattan, kaffet skall inte stå och koka för då utsöndras garvsyra som är onyttigt och gör kaffet beskt. Låt stå och klarna några minuter innan servering.

Kaffekokare är en övertäckt metallkastrull med handtag, lock och hällpip som placeras direkt på spisplattan. Pipen kan vara försedd med lock som avger ett starkt visslande ljud när kaffet kokar, tack vare ångtrycket som tränger ut ur pipen. Ett välkänt ljud i svenska kök på 1950-talet. Visslandet fungerar som varningssignal så att man tar kastrullen från värmen innan kaffet kokar över. Används också som vattenkokare (läs mer > Vattenkokare).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-05

Läs mer

Kokkaffe, bryggkaffe

Vattenkokare

Allt om kaffe

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj