Marktäckning är en gödslingmetod som innebär att man täcker jorden runt plantorna med växtavfall, t.ex. gräsklipp. Växterna förmultnar och blir näringsrikt humus. Detta är ett effektivt, enkelt, ekonomiskt och miljöriktigt gödningssätt, som i bästa fall räcker som näring åt grödorna. Metoden uppfanns så sent som på 1970-talet av husbehovsodlare och trädgårdsmästare Nils Åkerstedt i Sundsvall var en föregångare och förespråkare för gräsklippsgödning.

Metoden fungerar på friland, i växthus och i kruka. Man kan odla i sand och på vattensjuk mark om man täcker ytan med sand, eller på annan otjänlig mark. Läs mer via länk Åkerstedt längst ner. Låter det för bra?

Fördelar med marktäckning:

  • Tillförsel av näringsämnen om täckmaterialet är näringsrikt.
  • Fukten bevaras, minskad avdunstning, jämnare fuktighet.  
  • Temperaturen jämnas ut i markplanet under dygnets olika timmar.
  • Bättre jordstruktur, mer humus och fler organismer. Porösare, mer lucker jord.
  • Ogräset hämmas och kan i bästa fall försvinna. Ogräs som vågar sticka upp kan lättare avlägsnas.
  • Friskare växter. Växterna trivs och motståndskraften mot sjukdomar ökar.
  • Arbets- och kostnadseffektivt. Resursen finns på plats gratis.
  • Miljövänligt, naturligt kretslopp.

Marktäckningens fuktbevarande förmåga är en tillgång i områden med lite regn, i torrperioder och på lätta jordar som har dålig vattenbevarande förmåga. Ett tockare lager marktäckning (10 cm) skydar bättre mot ogräs än ett tunnare (5 cm). Flerårigt ogräs som redan finns på plats t.ex. kvickrot, tistel och maskros blir man inte av med så lätt utan de kan trivas bra i täcket.     

Nackdelar med marktäckning:

  • På våren hindrar marktäckningen solen att värma upp jorden. Odlingsstarten kan försenas.
  • Sorkar och sniglar trivs också bra i marktäckningen.
  • Marktäcket kan kväva skott och små plantor om det kommer för nära.
  • Även gräsmattan behöver näring av gräsklipp, så ta inte allt gräsklipp till trädgårdstäppan.
  • Marktäckning ser kanske inte så snyggt ut som man skulle önska, men det är proffessionellt!

Problemen kan avhjälpas. På våren krattar man bort marktäcket och släpper fram solen.Täck inte heller förrän frostrisken med säkerhet är över. Ett tunnnare täcke som läggs oftare minskar problemen med skadedjur något, men god uppsikt och fällor kan behövas oavsett marktäcke eller ej. God uppsikt gäller även för kvävningsrisken. Fåglar och djur kan böka runt så att täcket hamnar på plantan. Gör som bonden, inspektera åkern helst var kväll.


MARKTÄCKNINGSSGÖDSLING - SÅ GÖR DU

Om man marktäcker för att gödsla grödorna måste man välja näringsrikt växtavfall. Men marktäckning kan också ske för att uppnå de övriga fördelarna enligt ovan, när jorden inte behöver näring. Då väljer man näringsfattigt avfall. Som gödningsmetod kan marktäckning klart rekommenderas till alla som har trädgårdar. Täckning med näringsfattigt material är lite mer tekniskt och ställer högre krav på kunskap.

Näringsrikt växtavfall: Färskt, saftigt gräsklipp, klöver, tama och vilda gröna örter, ogräsrens och skörderester. Bor du med havsutsikt kan även tång användas. Fuktigt, välnärt gräs är kväverikt, nästan lika mycket som färsk hönsgödsel, och ger näring redan efter en vecka. Bäst är om gräset innehåller klöver som samlar kväve ur luften. Vilda växter fungerar utmärkt. Gräs från riktigt fin gräsmatta som klipps dagligen t.ex. från en golfbana fungerar dock inte, det blir kompakt och växterna kan kvävas av syrebrist. Marktäckning är snabbverkande samtidigt som hälften av näringen blir kvar till nästkommande år.

Näringfattigt växtmaterial: Torrt gräs, löv, halm, hö, bark och flis. Torrt material innehåller mindre mängd näring och det tar längre tid för materialet att brytas ner och ge näring (bark 3-5 år). Under första året frigörs nästan ingenting och microorganismerna kan inledningsvis även ta näring från omgivande mark med näringsbrist som följd.

Bearbetning: Grövre växtavfall som blomstjälkar och vildgräs hackas sönder, lämpligtivs med hjälp av gräsklipparen.

Bevattning: Om täcket hålls fuktigt frigörs näringen fortare än om torrt. Vattna täcket även om jorden under är fuktig.  

Tidigt på våren krattar man bort resterna så att solen får fritt spelrum och så att jorden kan beredas för sådd.

När grödorna tittar upp är det dags att täcka mellan raderna med ett 5-10 cm tjockt lager, men inte för nära skotten. Sätts plantor och när skotten blivit små plantor täcker man ända in.

Fortsätt t.o.m. juli-början av augusti att lägga på nytt färskt lager när det tidigare multnat ner. På hösten kan man täcka med näringsfattigare växtavfall och bara lite med färskt gräsklipp. Detta för att inte laka ut för mycket kväve med regnvattnet.


Nils Åkerstedts test för tvivlare


Tvivlar du på att marktäckning kan ersätta all annan gödsling? I så fall föreslår Nils att du gör följande odlingsexperiment.

Plantera två småplantor av t.ex. pelagon i var sin kruka. Den ena krukan skall vara fylld med blomjord köpt i handeln, den andra fylld med ren sand (eventuellt med ogödslad torvmull i botten för att underlätta vattningen). Båda plantorna bör ha en liten jordklump runt röttera innan plantering. Den planta som sätts i blomjord gödselvattnas på vanligt sätt. Den som sätts i sand får som näring ett 2-4 cm tjockt lager med färskt gräsklipp. En gång i månaden läggs ett nytt lager gräsklipp på det föregående. Sandplantan vattnas oftare. Till att börja med står sandplantan still i växten, medan den i jord växer normalt, men efter en månad har sandplantan kommit ikapp och växer sedan förbi. Testa!

Läs mer

Nils Åkerstedt: Marktäckning och om odling i sand