Om vegetabilier

Fotograf/bild: Film: 7ESL Learning English, 100 Most Popular Vegetables

Om vegetabilier

(vegetabilier, vegetabiliskt = grönsaker, frukt, svamp, ris, säd (ej animaliskt))

Engelsk översättning vegetables, vegetable = vegetables, fruits, mushrooms, rice, grains (not animal)

Fransk översättning végétaux, végétal = légumes, fruits, champignons, riz, céréales (non animales)

Italiensk översättning vegetali, vegetale = verdura, frutta, funghi, riso, cereali (non animali)

Tysk översättning Vegetabilien, vegetabilisch, planzlich = Gemüse, Obst, Pilze, Reis, Getreide (nicht animamalisch)

Spansk översättning vegetales, vegetal = vegetales, frutas, champiñones, arroz, granos (no animales)

Vegetabilier är mat som kommer från växtriket (se dito), till skillnad från animalier som är mat från djur (kött, fågel, ägg, fisk och skaldjur. Vegetabilier grupperas gastronomiskt i grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, svamp, sädesslagen, nötter/frön och "smak". Biologisk ordning se > Biologisk struktur.

  • Grönsaker som sallat, tomater, majs, lök äter, med mera. Läs mer > Om grönsaker. 
  • Rotfrukter är potatis (läs mer > Om potatis) och andra rotfrukter som morötter, rädisor, rödbetor, kassavarot med flera. Läs mer > Om rotfrukter.
  • Frukt och bär som äpplen, bananer, apelsiner, ananas, jordgubbar, hjortron, havtorn med flera. Läs mer > Om frukt och bär.
  • Svamp som champinjoner, kantareller, portabello med flera. Läs mer > Om matsvampar.
  • Spannmål = sädesslagen, nötter, frön, socker, salt och kakao. Läs mer > Om spannmål och säd
  • Sädesslagen som ris (läs mer > om ris), vete, korn, havre, råg, durra, hirs med flera. Läs mer > Om spannmål och säd.
  • Nötter och frön som mandel, jordnötter, kastanjer, pinjenötter, linfrön, solrosfrön med flera. Läs mer > Om nötter, mandlar, frön.
  • Smak innefattar socker, honung (läs mer > Om sötningsmedel), salt (läs mer > Om salt, koksalt), samt kakao (läs mer > Kakao).


PRODUKTIONEN I VÄLDEN AV VEGETABILER

Produktionen av vegetabilier var 2017 9 miljarder ton exklusive självhushållning, en ökning med 20% sedan 2008. Världens befolkning ökade samtidigt med 11%. Mest ökade grönsaker, minst spannmål.

 

 Vegetabilier 2017

2017 Mton

Andel

2008 Mton

Ändring

 Grönsaker

2 931

32%

2201

33%

 Rotfrukter

  627

  7%

  532

18%

 Frukt och bär

1 341

15%

1058

27%

 Spannmål

4 277

47%

3871

10%

 Totalt

9 177

100%

7 662

20%

 Källa: FAOSTAT

Mest producerat i ton räknat var socker med 23% av världsmarknaden (rörsocker 20%, sockerbeta 3%). Därnäst majs 12%, vete 8%, ris 8% och sojabönor 4%. Nedan hela listan rangordnad efter producerad volym. Läs mer, se respektive vara eller varugrupp. Eller sök på Produktion … t.ex. grönsaker eller potatis.

 

Rank

 Vegetatisk produktion

2017 Mton

Andel

2008 Mton

Ändring

Varugrupp

1

 Rörsocker

1 842

20%

1721

7%

Smak

2

 Majs + majs grön

1 145

12%

840

36%

Stjälkgrönsak

3

 Vete

772

8%

681

13%

Mjöl, gryn

4

 Ris (våtris, paddy rice)

770

8%

687

12%

Ris

5

 Potatis

388

4%

329

18%

Rotfrukt

6

 Sojabönor

353

4%

231

53%

Bönor

7

 Palmoljefrukt

318

3%

213

49%

Matolja

8

 Sockerbeta

301

3%

221

36%

Smak

9

 Kassava

292

3%

230

27%

Rotfrukt

10

 Färska grönsaker diverse

291

3%

249

17%

Sallat

11

 Tomater

182

2%

142

29%

Grönsaksfrukt

12

 Korngryn

147

2%

154

-4%

Mjöl, gryn

13

 Vattenmelon

118

1%

95

25%

Klassisk frukt

14

 Bananer

114

1%

99

15%

Klassisk frukt

15

 Sötpotatis

113

1%

107

6%

Rotfrukt

16

 Lök torkad

98

1%

75

30%

Lök

17

 Gurkor

84

1%

58

43%

Grönsaksfrukt

18

 Äpplen

83

1%

69

20%

Klassisk frukt

19

 Rapskorn

76

1%

57

34%

Matfett

20

 Bomullsfrön

74

1%

66

12%

Matolja

21

 Vindruvor

74

1%

67

11%

Klassisk frukt

22

 Apelsiner

73

1%

69

6%

Citrus

23

 Yams

73

1%

53

38%

Rotfrukt

24

 Kål

72

1%

65

10%

Kål

25

 Kokosnöt

61

1%

60

1%

Nöt

26

 Durra

58

1%

66

-13%

Mjöl, gryn

27

 Aubergine

52

1%

40

31%

Grönsaksfrukt

28

 Mango, mangostan, guava

51

1%

37

38%

Exotisk frukt

29

 Solrosfrön

48

1%

36

32%

Frön

30

 Jordnötter med skal

47

1%

39

21%

Nöt

31

 Morötter

43

0,5%

34

26%

Rotfrukt

32

 Palmolja

42

0%

32

34%

Matolja

33

 Kokbananer övriga

39

0%

31

29%

Klassisk frukt

34

 Chilifrukt, paprika färsk

36

0%

28

28%

Grönsaksfrukt

35

 Färsk frukt diverse

34

0%

27

23%

Klassisk frukt

36

 Småcitrus (mandarin m.f.)

33

0%

22

55%

Citrus

37

 Meloner övriga

32

0%

31

4%

Klassisk frukt

38

 Torkade bönor

31

0%

22

43%

Bönor

39

 Hirs

28

0%

34

-17%

Mjöl, gryn

40

 Vitlök

28

0%

23

24%

Lök

41

 Spenat

28

0%

19

48%

Sallat

42

 Pumpa, squash

27

0%

22

27%

Grönsaksfrukt

43

 Ananas

27

0%

20

37%

Exotisk frukt

44

 Sallat, rosésallad

27

0%

24

13%

Sallat

45

 Blomkål, broccoli

26

0%

20

30%

Kål

46

 Havre

26

0%

26

-1%

Mjöl, gryn

47

 Persikor, nektariner

25

0%

20

25%

Klassisk frukt

48

 Gröna bönor (haricot verts)

24

0%

18

34%

Bönor

49

 Päron

24

0%

21

15%

Klassisk frukt

50

 Tropisk frukt diverse

24

0%

19

23%

Exotisk frukt

51

 Oliver

21

0%

18

17%

Klassisk frukt

52

 Ärter färska

21

0%

15

39%

Ärter

53

 Papayas

20

0%

10

95%

Exotisk frukt

54

 Citron, lime

17

0%

17

2%

Citrus

55

 Ärter torkade

16

0%

10

66%

Ärter

56

 Rågvete

16

0%

14

9%

Mjöl, gryn

57

 Palmkärnor

15

0%

11

35%

Matolja

58

 Kikärter

15

0%

9

71%

Ärter

59

 Råg

14

0%

18

-24%

Mjöl, gryn

60

 Citrusfrukter diverse

14

0%

11

25%

Citrus

61

 Plommon, slånbär

12

0%

10

16%

Klassisk frukt

62

 Rotfrukter diverse

11

0,1%

9

18%

Rotfrukt

63

 Svamp

10

0%

7

48%

Svamp

64

 Taro

10

0,1%

12

-16%

Rotfrukt

65

 Ocra

10

0%

7

45%

Grönsaksfrukt

66

 Kaffebönor rå

9

0%

8

8%

Dryck

67

 Jordgubbar

9

0%

6

54%

Bär

68

 Grapefrukt, pomelos

9

0%

8

21%

Citrus

69

 Sparris

9

0%

7

24%

Stjälkgrönsak

70

 Dadlar

8

0%

7

16%

Torkad frukt

71

 Linser

8

0%

3

168%

Linser

72

 Black eyebönor

7

0%

6

20%

Bönor

73

 Spannmål övrigt

7

0%

4

84%

Mjöl, gryn

74

 Cajanus cajanärter

7

0%

4

58%

Ärter

75

 Te

6

0%

4

42%

Dryck

76

 Avokado

6

0%

3

74%

Grönsaksfrukt

77

 Persimon

6

0%

4

44%

Exotisk frukt

78

 Sesamfrön

6

0%

4

48%

Frön

79

 Kakaobönor

5

0%

4

22%

Smak

80

 Lök färsk

5

0%

5

5%

Lök

81

 Bondbönor

5

0%

4

13%

Bönor

82

 Oljefrön diverse

5

0%

3

77%

Matolja

83

 Chilifrukt torkad

5

0%

3

50%

Grönsaksfrukt

84

 Aprikoser

4

0%

4

17%

Klassisk frukt

85

 Ärtväxter diverse ("pulse")

4

0%

3

31%

Ärter

86

 Kiwi

4

0%

3

47%

Exotisk frukt

87

 Cashewnötter med skal

4

0%

4

-1%

Nöt

88

 Bovete 

4

0%

2

74%

Mjöl, gryn

89

 Valnötter med skal

4

0%

2

70%

Nöt

90

 Säd blandat

3

0%

5

-24%

Mjöl, gryn

91

 Ingefära

3,0

0%

1,6

87%

Krydda

92

 Kryddor diverse

2,8

0%

1,7

68%

Krydda

93

 Linfrö

2,8

0%

2,0

40%

Frön

94

 Sötkörsbär

2

0%

1,2

100%

Bär

95

 Kassavablad

2

0%

2

0%

Sallat

96

 Valnötter

2,3

0%

1,8

29%

Nöt

97

 Mandlar med skal

2,2

0%

1,8

22%

Nöt

98

 Purjolök

2,2

0%

2

4%

Lök

99

 Gröna bönor (string beans)

2

0%

2

-10%

Bönor

100

 Caster oil seed (Recinoljefrö)

1,8

0%

1,6

10%

Mjöl, gryn

101

 Lupinfrön

1,6

0%

1,0

67%

Frön

102

 Grönsaker diverse

2

0%

2

-4%

Sallat

103

 Kronärtskocka

1,5

0%

2

0%

Stjälkgrönsak

104

 Cachewäpple

1,4

0%

2,0

-29%

Exotisk frukt

105

 Arecanötter (betelnötter)

1,3

0%

1,1

25%

Nöt

106

 Surkörsbär

1,2

0%

1,2

-2%

Bär

107

 Anis, s-anis, fänkål, koriander

1,2

0%

0,7

71%

Krydda

108

 Fikon

1,2

0%

1,1

9%

Torkad frukt

109

 Pistagenötter

1,1

0%

0,5

112%

Nöt

110

 Yerba mate (koffeinrikt bär)

1,0

0%

0,7

35%

bär

111

 Tallowtree seeds

1,0

0%

1,0

5%

Mjöl, gryn

112

 Hasselnötter med skal

1,0

0%

1,0

0%

Nöt

113

 Nötter övriga

1,0

0%

0,8

25%

Nöt

114

 Melonfrön

1,0

0%

0,7

31%

Frön

115

 Bär diverse

1,0

0%

0,8

19%

Bär

116

 Sockerväxter diverse

0,9

0%

0,9

6%

Smak

117

 Hallon

0,8

0%

0,5

54%

Bär

118

 Kvitten

0,7

0%

0,5

44%

Exotisk frukt

119

 Peppar

0,7

0%

0,5

35%

Krydda

120

 Saffran

0,7

0%

0,6

8%

Krydda

121

 Tranbär

0,6

0%

0,5

29%

Bär

122

 Blåbär

0,6

0%

0,3

92%

Bär

123

 Vinbär

0,6

0%

0,7

-14%

Bär

124

 Senapsfrön

0,6

0%

0,5

3%

Krydda

125

 Sheanöt (karite)

0,5

0%

0,7

-25%

Nöt

126

 Cikoriarot (chicory root)

0,5

0,0%

0,7

-26%

Rotfrukt

127

 Cocoyam, yatiarot

0,4

0,0%

0,5

-12%

Rotfrukt

128

 Kapokfrukt

0,3

0%

0,1

222%

Exotisk frukt

129

 Kolanöt

0,3

0%

0,3

8%

Nöt

130

 Kanariegräs

0,2

0%

0,3

-8%

Sädesslag

131

 Kanel

0,2

0%

0,2

16%

Krydda

132

 Vignabönor (bambara beans)

0,2

0%

0,1

28%

Bönor

133

 Krusbär

0,2

0%

0,2

1%

Bär

134

 Kryddnejlika

0,2

0%

0,1

66%

Krydda

135

 Quinoa

0,1

0%

0,1

153%

Mjöl, gryn

136

 Johannesört

0,1

0%

0,2

-9%

Krydda

137

 Muskot, kardemumma

0,1

0%

0,1

46%

Krydda

138

 Ramie (nässelört)

0,1

0%

0,3

-60%

Sallat

139

 Hampfrö 

0,1

0%

0,1

0%

Frön

140

 Mynta

0,1

0%

0,1

38%

Krydda

141

 Paranötter

0,1

0%

0,1

5%

Nöt

142

 Vanilj

0,1

0%

0,1

-11%

Krydda

143

 Stenfrukter diverse

0,1

0%

1,5

-95%

Klassisk frukt

144

 Vallmofrön

0,1

0%

0,1

-21%

Frön

 Totalt vegetabiliskt

9 195

100%

7 679

20%

         Källa: FAOSTAT

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-02

Läs mer

Om grönsaker

Om rotsaker, rotfrukter

Om frukt och bär

Om matsvampar

Om spannmål och säd

Om nötter, mandlar, frön

Om sötningsmedel

Om salt, koksalt

Om kakao

Växtriket, matbiologi EJ KLAR