Cantadou smaksatt med oliver (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Cantadou

(Cantadou® = fransk krämig färskost)

Engelsk översättning Cantadou® = french cream cheese

Fransk översättning Cantadou® = fromage à la crème

Italiensk översättning Cantadou® = crema di formaggio francese

Tysk översättning Cantadou® = Französischer Topfen, Weisskäse

Spansk översättning Cantadou® = queso crema francése

Cantadou är en krämig färskost med härkomst från Provence, Frankrike. Lanserad 1974 som en kopia av Boursin (se dito).

  • Osttyp: Krämig färskost ("Cream cheese") av komjölk. Registrerat varumärke.
  • Ursprung: Provence, Frankrike.
  • Tillverkning: Färskost med extra grädde.
  • Form: Slät ostmassa.
  • Användning: Passar som brödpålägg och på ostbrickan efter maten tillsammans kex och frukt. Fungerar som smakhöjare i sås, soppa eller gryta. Ett alternativ till aromsmör i bakpotatisen och på köttbiten.
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Vit. Slät ostmassa.
  • Snittyta: Vit. Slät ostmassa.
  • Konsistens: Krämig, slät, något grynig.
  • Smak: Fyllig, gräddig. Förekommer smaksatt på olika sätt.
  • Lagring: Lagras ej.
  • Fetthalt: Halvfet ost, omkring 30% fetthalt.
  • Förvaring: Kylskåp högst +8°C. Oöppnad förpackning hållbar i cirka 3 veckor.
  • Kommentar:

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Cantadou

Recept med Cantadou

Det finns 4 recept med Cantadou