Märzen

Märzen

(Oktoberfestbier)

Märzen är ett öl som traditionellt bryggdes i mars (März på tyska) innan sommaren hindrade ölbryggning pga värmen. Ölet gjordes med lite högre alkohol- och vörtstyrka än sin förebild Wiener (se Mörk lager), för att bättre klara sommarvärmen.

Det uppstod en tradition att dricka det sista Märzenölet i oktober, i samband med höstmarknaden. Därför fick märzenölet också heta Oktoberfestbier. Detta namn förekommer även på andra länders öl av denna typ t.ex. Samuel Adams Octoberfest. Dagens öl på oktoberfester i Tyskland är sällan av den traditionella typen, utan mestadels standard ljus lager.

Fyllighet/kropp: Medelfyllig.
Färg: Gyllengul till kopparfärgad.
Alkoholvolym: 5-6%.
Beska: Balanserat medelbesk.
Smakrikedom: Viss maltsötma, lättrostade toner.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 7-10ºC.
Ölexempel: Ayinger Ur-Märzen.

Passar till: Smakrika, kryddiga rätter av kyckling, korv och fläsk. Mexikansk mat. Kryddiga ostar.

Karaktär: Märzen är ett lent, medelfylligt och medelbeskt öl, med viss sötma och med toner av lättrostad malt. Låg men märkbar humle.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj