Anjoupäron

Fotograf/bild: Film: AndNowUKnow, Anjou Bildtavla: Ulysses Prentiss Hedrick

Anjoupäron

(Anjou = klassiskt fransk-belgiskt päron)

Engelsk översättning Anjou = classic French-Belgian pear

Fransk översättning Nec Plus Meuris, Beurré d´Anjou, Anjou = poire franco-belge classique

Italiensk översättning Anjou = classica pera franco-belga

Tysk översättning Eisenbart, Anjou = klassische französisch-belgische Birne

Spansk översättning Anjou = pera clásica franco-belga

Anjou är ett klassiskt päron som förekom i norra Frankrike och Belgien på 1800-talet. Det benämndes då Nec Plus Meures (Meures = kommun i nordöstra Frankrike nära Belgien). Päronet fick namnet Anjou när det infördes i England och Amerika 1842. Osäkert varför, men kanske för att det historiska namnet Anjou lät finare (Anjou var förr ett hertigdöme i nordöstra Frankrike på Medeltiden, idag Maine-et-Loires). Numera finns de största odlingarna i USA (Oregon), Australien och Argentina. Biologiskt är det en  sortvariant av arten Europeiskt päron (läs mer > Päron). Se film, klicka på "AndNowUKnow" under bilden.

Varianter: Det finns röd Anjou (brunröd, vinröd) och det finns grön Anjou (ljusgrön) som inte ändrar färg när det mognar men som kan få rodnad på solsidan. Grön är vanligast.

  • Ursprung: Frankrike-Belgien. 
  • Form: Ett ganska stort droppformat päron (270-285 gram).
  • Skal: Tunt, gulgrönt.
  • Fruktkött: Saftigt, smältande ("smörigt").
  • Mognad: Anjou är en vinterfrukt som skördas i oktober-november. Päron är klimaktorisk frukt - mjukhet, arom och smak utvecklas efter skörd (läs mer > Om frukt och bär). Mognar inifrån och ut i rumstemperatur vanligtvis på 7-10 dagar. 
  • Smak: Söt, fyllig, lätt kryddig smak påminnande om ananas.
  • Säsong/försäljning: Oktober-mars.
  • Lagring: Vinterfrukt lagras i 6-7 månader. I rumstemperatur 3-5 dagar efter köp. Längre tid om förvarad kallt.
  • Användning: Bordsfrukt, som också passar väl i bakverk gärna då lätt omoget. Fungerar väl att kokas, stekas eller grillas.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-09
Läs mer

Päron

Om frukt och bär

Recept med Anjoupäron

Det finns 1 recept med Anjoupäron