Insjööring 4 kg 60 cm

Fotograf/bild: Fiskeshopen.blogg

Insjööring

(insjööring, silverlax, insjölax)

Latin: Salmo trutta lacustris

Engelsk översättning lake trout

Fransk översättning trout argentée, truite de lac, truite saumonée

Italiensk översättning trota del lago

Tysk översättning Seeforelle

Spansk översättning trucha del lago

Insjööring liknar mycket havsöring, är ofta grövre men blir som regel inte lika stor. Insjöörings färg och prickighet varierar mycket och kan vara svår att skilja från andra öringar. Något säkert sätt att skilja dem åt finns inte. Även bäcköring kan vara svår att skilja från insjööring. Insjööringen leker (parar sig) och växer upp i rinnande vatten, varefter den tillbringar hela sitt vuxna liv i sjöar. Den kan bli mer än metern lång, väga över 20 kg och bli över 20 år gammal. Svenskt fiskerekord är en insjööring på 16 kg från Vättern.

Förekomst: Insjööring förekommer i rena, syrerika sjöar med kallt och klart vatten, i Europa från Sibirien till Alperna. Den har inplanterats i Afrika, Nya Zeeland, Nord- och Sydamerika med flera platser. I Sverige är den vanligast i norr och mer sällsynt i söder där den är utrotningshotad.

Lokala namn: Silverlax, insjölax, vätternlax, vänerlax, siljanslax, gullspångsöring, grålax, vårlax, tvärstjärt, börting, saimalax, namn som den delvis delar med andra arter.

Hälsa: Öring är väsentligen mindre fet än lax. Nästan 80% av fettet består av nyttiga fettsyror. Fisken är också rik på A, D och B12 vitaminer. Anses som hälsosam mat. Dioxiner och PCB ansamlas i fisk som överförs till människor och vidare till foster (läs mer > Miljögifter). Fisk kan infekteras av parasiter (läs mer > Parasiter i fisk).

Fiske/odling: Öring fiskas främst till husbehov med nät och som sportfisk med spinn-, haspel-, flug- och trollingfiske, även mete är vanligt. Bäst är fisket vid vattentemperaturer 8–15 °C, med andra ord vår- och höstfiske i södra och mellersta Sverige och sommarfiske i norra Sverige.

Miljö
: Utrotningshotad. Utbredningsområdet krymper ständigt på grund av sjöregleringar, försurning och annan föroreningar.

VIKT, PORTIONSVIKT

Insjööring liknar lax, men är vanligen något mindre. Vikt från 1.5 kilo och uppåt. Sällsynt förekommande i butik. Huvud och rens utgör cirka 50%, varav huvud drygt hälften. Rens ~23% för urtagen fisk utan huvud. Vid tillagning viktminskar fisken med 0-15% beroende på tillagningssätt. 

Portionsberäkning: En normalportion fisk bör väga 140 gram efter tillagning. Beräkna 150 gram per portion för rå filé utan skinn, 175 gram för rå fisk med skinn och minst 200 gram för rå hel urtagen fisk utan huvud, eller 300 gram med huvud.

SÅ ANVÄNDS OCH TILLAGAS ÖRING

Öring är en eftertraktad matfisk. Öring tillagas på samma sätt som lax och röding (se > Så tillagas lax). Recept specifikt för öring lyser med sin frånvaro.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04

Läs mer

Om laxfiskar, foreller

Parasiter i fisk

MILJÖGIFTER I MAT

Rödingar

Öringar

Hotade fiskar och skaldjur (})

Så tillagas lax