Latin: Helianthus annuus

Engelsk översättning sunflower seeds

Fransk översättning graines de tournesol

Italiensk översättning semi di girasole

Tysk översättning Sonnenblumensamen

Spansk översättning semillas de girasol

Solrosfrön är blomfrön från solroser. De har ett hårt skal som tas bort innan man använder dem. Innehåller mycket fleromättade fettsyror, järn, kalium, B- och E-vitaminer. Fröna används till solrosolja och till mat.

Solrosfrön har en mild nötsmak. Används som snacks, i desserter, sallader (gärna färska), müsli, matbröd mm. De kan även ersätta nötter i många rätter. Rostade kärnor framhäver smaken.

Solrosfrön blir ibland gröna när de används i bröd som innehåller bikarbonat/hjorthornssalt. Emellertid är det ofarligt och uppträder inte när man använder jäst.

Solrosfrön säljs vanligtvis färdigskalade.

Förvaras torrt och i rumstemperatur.

Solros, som tillhör släkte korgblommiga växter med ett 70-tal arter, är väl kända pga dess höga längd (5 m) och vackra gula färg med stora brunsvarta fröställningar.

Produktion: Världens produktion av solrosfrön var år 2016 cirka 47 miljoner ton, varav Europa svarade för 73%. Största producentländerna var Ukraina med 27% av världsproduktionen, följt av Ryssland 23%, Argentina 6%, Kina 5%, samt Rumänien, Bulgarien och Turkiet med  vardera cirka 4%. Övriga världen 27%. Källa: FAOSTAT. 

Läs mer

www.fruktogront.se

www.recepthjalpen.se

Recept med Solrosfrön

Det finns 43 recept med Solrosfrön