Mascarpone

Fotograf/bild: New England Cheesemaking

Mascarpone

(mascarpone = italiensk krämig färskost)

Engelsk översättning mascarpone = Italian cream cheese

Fransk översättning mascarpone = fromage à la crème italien

Italiensk översättning mascarpone = formaggio cremoso

Tysk översättning Mascarpone = italienischer Topfen, Weisskäse

Spansk översättning mascarpone = queso crema italiano

Mascarpone, som härstammar från Lombardiet i norra Italien, är mest känd som ingrediens i efterrätten Tiramisu.
  • Osttyp: Färskost ("Cream cheese") av komjölk.
  • Ursprung: Abbiategrasso Lombardiet, Italien.
  • Tillverkning: Tekniskt sett är Mascarpone kanske inte en ost. Man värmer grädde till cirka 85°C. Därefter rör man ner försikt vinsyra (tartaric acid). Blandningen får sedan vila i kyla. Sedan avskiljs vasslen och produkten förpackas.
  • Form: Homogen, mjuk och krämig massa.
  • Användning: Osten äts framförallt i desserter till exempel i efterrätten Tiramisu. Används även naturell till frukt eller som tillbehör till varmrätter som risotto. Används liknande crème fraiche till exempel i såser. Den kan ersättas med ricotta, som är ett magrare alternativ.
  • Passande dryck:
  • Ytskikt: Vit, eller svagt ljusgul.
  • Snittyta: Vit, eller svagt ljusgul.
  • Konsistens: Krämig påminnande om crème fraiche, men tjockare i konsistensen.
  • Smak: Mild, gräddig, något syrlig.
  • Lagring: Lagras ej.
  • Fetthalt: Helfet ost, fetthalt cirka 40%.
  • Förvaring: +2 till +8°C. Oöppnad förpackning håller 2-3 veckor.
  • Kommentar:

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

ricotta

Om färskostar

Så används ost }

Recept med Mascarpone

Det finns 15 recept med Mascarpone