Sichuanpeppar

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sichuanpeppar

(sichuanpeppar, sanshopeppar = frökrydda med syrlig pepparsmak, fagara, anispeppar, ma la)

Latin: Zanthoxylum piperitum, Zanthoxylum simulans, and Zanthoxylum schinifolium

Engelsk översättning Sichuan pepper, Szechuan pepper, Japanese pepper = seed spice with sour pepper taste

Fransk översättning Poivrier du Sichuan, Poivrier du Japon = épice de graines au goût de piment aigre

Italiensk översättning pepe di Sichuanè, pepe di sansho = spezia di semi al gusto di peperoncino

Tysk översättning Szechuanpfeffer = Samengewürz mit saurem Pfeffergeschmack

Spansk översättning pimienta de Sichuán, pimentero japonés = especia de semillas con sabor a pimienta agria

Sichuanpeppar tillhör inte familj pepparväxt, utan kommer från flera arter inom släkte Pepparträd (Zanthoxylum) inom familj vinruteväxter. De är vida spridda i Asien. Sichuanpeppar härstammar från provinsen Sichuan i västra Kina. I Japan heter pepparn sansho. Det är lövfällande buskar eller små träd 2-5 meter höga, liknande rönnbärsträdet. Blommorna är gulgröna och fröna ligger i runda röd-brun-svarta kapslar. Av fröet används endast ytterskalet som krydda. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Smak: Komplex arom och kryddsyrlig smak som är en blandning mellan citrongräs och svartpeppar.
  • Alternativ vara: Svartpeppar eller grönpeppar och lite citron.
  • Försäljning/säsong: Året om men kan vara svår att få tag på.
  • Förvaring: Torkad peppar förvaras i sluten förpackning torrt och mörkt. Lång hållbarhet.


SÅ ANVÄNDS SICHUANPEPPAR


Kryddan används som smaksättare på liknande sätt som svartpeppar, men bör tillsättas sent i tillagning av mat. Den kan med fördel rostas eller hettas upp i olja, samt mosas innan användning. Förekommer ofta i asiatisk mat och ger det kinesiska sichuanköket sin särpräglade smak, ofta tillsammans med stjärnanis och ingefära. Tillsammas med chili ingår den i en klassisk het Sichuanrätt kallad má ha som ger en pirrande irritanteffekt (=hetta, se Irritanter). I Japan används den bl.a. till att ge doft och smak åt nudelrätter och soppor, även färska blad (kinome) används i sallader. Kryddan är en av fem viktiga kryddor som används i Nepal, Tibet och Buthan helt enkelt för att den kan odlas i dessa högländer. Ingår i den kinesiska kryddblandningen Fem kryddor. Av fruktköttet pressar man en kryddig olja som benämns Sichuan pepper oil, Bunge Prickly Ash Oil, eller Hwajiaw oil som med fördel används som stekolja till rätter som inte är starkt kryddade på annat sätt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Svartpeppar

Om peppar

Kinesiska Fem krydddor

Irritanter

Bild

Recept med Sichuanpeppar

Det finns 6 recept med Sichuanpeppar