Apelsin

Fotograf/bild: Film: True Food TV, orange

Apelsin

(1. apelsinträd 2. apelsin, sötorange, sötapelsin 3. blondapelsiner 4. navelapelsiner 5. blodapelsiner, kinaäpple, portugisiska apelsiner)

Latin: Citrus sinensis

Engelsk översättning 1. orange tree 2. orange, sweet orange 3. blond oranges 4. navel oranges 5. blood oranges

Fransk översättning 1. oranger 2. orange, orange douce 3. oranges blondes 4. oranges navel 5. oranges sanguines

Italiensk översättning 1. arancio 2. arancia, arancia dolce 3. arance bionde 4. arance navel 5. arance rosse

Tysk översättning 1. Orange 2. Apfelsine 3. Blondorangen 4. Nabelorangen 5. Blutorangen

Spansk översättning 1. naranjo 2. naranja, naranja dulce 3. naranjas rubias 4. naranjas navel 5. naranjas sanguinas

Apelsin är en art i släkte citrus. Tillika en sortgrupp av flertusenåriga hybrider mellan pompelmus och småcitrus med många sortvarianter (läs mer > Storcitrus). Benämns också "söt­apelsin" i motsats till sur sådan (= pomerans). Apelsin är ett litet, ständigt grönt träd med tornar (taggar). Blommorna är stora, väldoftande och vita. Samtidigt som trädet blommar kan förra säsongens frukter hänga kvar. Se film, klicka på "True food" under bilden ovan.

Det finns fyra slags apelsiner. 

  • Blonda apelsiner (vanlig apelsin) har gul-orange skal och fruktkött. Blonda delas ibland in i tidiga och sena (Valencia-)sorter.
  • Navelapelsiner är en variant av blond apelsin med gulorange skal och fruktkött, men med en liten utbuktande "navel" av extra miniklyftor. De är kärnlösa och söta i smaken, men inte lika saftiga som de blonda.
  • Blodapelsiner har gul-orange skal och ett sött fruktkött som antingen kan vara orange med mörkare röda inslag, eller helt mörkt blodröda. De odlas bara på några få platser på jorden, främst på Sicilien med sorterna Moro, Tarocco och Sanguinello. Se respektive.
  • Bitter-sura apelsiner är starkt sura, bittra eller bittersura apelsiner till skillnad från sötapelsinerna ovan. De tillhör en annan närbesläktad sortgrupp. Läs mer > Pomerans. 
Det finns många sortvarianter apelsin, se några av dem i  högerkolumnen.

Historia
: Härkomst från Sydostasien och odlad i Kina ett par 1000 år f.Kr. Fram till slutet av 1400-talet förekom inga söta citrusfrukter i Europa, utan bara pomerans, suckatcitron, citron, och lime. Det var korstågen som väckte intresset för nya exotiska produkter. Handelsstäderna Genua och Venedig utvecklade handeln med frukter från Palestina till Indien, däribland importen av apelsin. Odling kom igång på Sicilien och södra Spanien i början på 1500-talet. De europeiska upptäckresandena förde sedan apelsinen vidare till "nya världen". Kvaliteten på apelsinerna var inte så hög på den tiden. Både söta och sura apelsiner användes främst som smaksättare av fisk- och kötträtter. Under 1600-talets första hälft importerade portugiserna nya bättre sorter från Kina, vilka är grunden till dagens apelsiner. Dessa spreds långsamt till Frankrike, Italien och andra länder och byggande av speciella växthus (orangerier) blev populärt för att skydda frukten från frost och kyla. Apelsinsorten benämndes portugisiska eller kinesiska apelsiner och det vetenskapliga namnet blev Citrus sinensis ("kinesisk citrus"). Namnet "apelsin" kommer från lågtyskans Appelsine (appel = äpple och sina = Kina, med andra ord "kinesiskt äpple").

Frukten är ett klotrunt till ovalt "bär", 5-10 cm i diameter som skördas moget. Mogen frukt är orange, vilket kan skifta från blekorange till mörkare gul-orange. Ibland förekommer gröna fläckar. Skalets färgnyanser säger inget om syrlighet eller sötma. Omogen frukt är grön. I tropikerna kan fruktskalet förbli grönt vid mognad. Mellan skal och fruktkött finns porös vit vävnad, mer eller mindre tjock. Apelsiner med tunn vävnad brukar vara saftigare och sötare än de med tjockt. Fruktköttet har orange färg, ibland med mer eller mindre röda inslag. Blodapelsin har orange skal men blodrött fruktkött. Fruktköttet är indelat i cirka 10 klyftor, åtskilda av en tunn hinna. Det finns apelsiner med och utan kärnor. Färgnamnet "orange" är uppkallat efter det engelska och franska namnet på frukten (orange), som i sin tur är härlett från sanskrits nâraṅga (=apelsinträd) till persiens "nârang" till provensalskans "auranja" överfört till franskas "pomme d´orenge", senare orange.
  • Biologi: Storcitrus (läs mer > Om citrusfrukter).
  • Ursprung: Sydostasien, Kina.
  • Form och vikt: Rund form. Vikt runt 225 gram (150-400g). Av en normalstor apelsin får man ut runt 1 dl juice. Apelsin består till 1/3-del av juice (30-40%), fruktkött 25-30% och skal 35-40%. Tunt skal ger mer juice. Finrivet orange skal cirka 1 msk. 
  • Skal/färg: Slät eller lätt knottrig yta. Som omogen grön. Mogen är som regel den gul-orange-röd i olika nyanser, men även grön förekommer. Färgen anger inte mognadsgrad.
  • Fruktkött: Mogen frukt är mycket saftig.
  • Mognad: När apelsiner mognar skiftar de färg vilket beror på temperaturväxling mellan dag och natt på hösten. Odlas de i varmt klimat som i Thailand är mogen frukt fortfarande grön. Läs mer > Om frukt och bär.
  • Smak: Söt-syrlig. Medel-hög sockerhalt (c:a 10%) och medel andel syra (c:a 1,2%). Läs mer > Fruktsmak. Apelsiner med tunt skal är ofta saftigare än de med tjockt.
  • Alternativ vara: Söt klementin eller syrlig grapefrukt.
  • Säsong/försäljning: Året runt, främst oktober - maj. Från Spanien under oktober-februari, från Grekland i januari-februari, Marocko mars-april, Sydafrika maj-juli och Sydamerika augusti. Blodapelsin från Italien december-februari.
  • Förvaras bäst svalt i 10-15°C. Hållbar 2-3 veckor. 1-2 vid 20°C.

Hälsa: Apelsin är rik på C-vitamin.

Odling: Numera odlas apelsin flitigt runt om i världen, men nästan uteslutande i subtropiskt klimat (= medelhavsklimat). De behöver mycket sol, värme och vatten. Skillnaden i temperatur mellan sommar och vinter och mellan dag och natt är viktig för smak och färg. Apelsiner odlade i tropiskt klimat förblir gröna efter mognad. Under goda förhållander producerar trädet frukt året om. Knoppar, blommor och mogen frukt kan förekomma samtidigt, även om blomning vanligen sker på våren och skörd under höst och tidig vinter. 

Produktion
: Världsproduktion av apelsiner har ökat med 200% senaste 50-årsperid till 75 miljoner ton år 2020 (världens befolkning 111%). Apelsiner är den femte mest producerade frukten i världen. Största producentland är Brasilien med en marknadsandel på 22%, följt av Indien 13% och Kina 10%. Läs mer > Produktion citrusfrukter.


SÅ ANVÄNDS APELSINER

Apelsiner äts främst färska, i form av juice eller som marmelad. Fungerar ofta som smaksättare av mat eller i efterrätter och i likörer. Ytterskalet rivs och används som krydda. Från skilda delar av trädet framställs olika eteriska oljor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10

Läs mer

Produktion citrusfrukter

Pomerans

Om frukt och bär

STORCITRUS

Om citrusfrukter

Fruktsmak

Film: Orange, how does it grow?

Recept med Apelsin

Det finns 112 recept med Apelsin