Vitkål, huvudkål

Fotograf/bild: Film: Garden Yard, cabbage

Vitkål, huvudkål

(vitkål, Så används vitkål)

Latin: Brassica oleracea (ssp. capitata) var. capitata

Engelsk översättning cabbage, white cabbage

Fransk översättning chou cabus blanc, chou pommé

Italiensk översättning cavolo bianco, cavolo cappuccio bianco

Tysk översättning Weißkohl, Weißkraut, Weisskabis

Spansk översättning repollo blanco, repollo cabeza blanco

Huvudkål är kål med tätt sittande blad som tillsammans bildar en rundad klump (huvud). Detta i motsats till "bladkål" (läs mer > Grönkål, bladkål). Biologiskt en sortgrupp benämnd Capitata ("med huvud"). Som huvudkål räknas främst vitkål och rödkål, samt savojkål och spetskål. Annan kål som blomkål, broccoli och brysselkål bildar också ett slags huvud men räknas inte som huvudkål utan bildar egna sortgrupper. Läs mer > Om kål). Se film, klicka på "Garden Yard" under bilden ovan.

VITKÅL

Vitkål är en sortvariant huvudkål av arten vildkål. Den bildar ett kompakt runt huvud av tätt sittande släta ådrade blad. De yttre bladen är ljust gröna medan de inre är vita. I mitten finns en fastare rotstock.

  • Vikt: Ett normalstort kålhuvud väger runt2 kilo (0,5-4 kg). Rekord 62,7 kg.
  • Smak: Vitkål är krispig och har fyllig mild kålsmak.
  • Alternativ: Rödkål.
  • Försäljning/säsong: Kan köpas färsk året om. Från Sverige från juni till september.
  • Förvaras bäst kallt i kylskåp +2 till +4°C, gärna i plastpåse för att inte torka ut. God hållbarhet, ett par veckor. Optimal lagring: Temperatur 0°C, luftfuktighet 95-100%, lagringstid 6-8 månader.

Hälsa: Vitkål är vitaminrik nyttig mat. Surkål anses speciellt skonsamt för magen.

Produktion/import
: Världsproduktion kål, se Produktion kål. Sverige: År 2008 skördades 17.000 ton i Sverige (60% i Skåne, 30% i Västra Götaland). Import av vitkål uppgick år 2010 till 23.000 ton, huvudsakligen från Tyskland (95%). Källa: Jordbruksverket & SCB).

Historia: Antikens romare drev en omfattande odling av vitkål. I Sverige känd sedan 1300-talet. I det svenska borgerliga 1700-talsköket serverades vitkålen vanligen stuvad, färserad eller kokt. Allmogen kokade ofta en redd, vällingliknande kålsoppa.


SÅ ANVÄNDS VITKÅL

Finskuren rå eller lättstek vitkål kan ingå i sallad eller som tillbehör till maträtt. Vitkål kan kokas som blad när den används t.ex. till kåldolmar, eller finskuren ugnslagad t.ex. i en kålpudding. Vitkål kan stuvas, eller användas till kålsoppa. Ingår även som ingrediens i andra soppor.  Vitkål mjölksurras till surkål vilket är vanligt tillbehör till korv och kött i tysktalande länder. Surkål används också som smörgåspålägg. Kål anses passa väl till kött-, korv- och färsrätter (läs mer > Så tillagas huvudkål). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Klassiska kålrätter (se motsvarande recept):

  • Coleslaw är en amerikansk klassiker. Strimlad, rå vitkål blandas med äpple, selleri, nötter, majonnäs m.m. 
  • Surkål är tysk klassiker till kött- och korvrätter. Det är kål som mjölksurats. Läs mer > Om surning.
  • Pizzasallad är klassiskt italienskt tillbehör till pizza. Det är vitkål marinerad i olja och vinäger (se recept).
  • Stuvad vitkål är klassiskt tillbehör till mat.
  • Skånsk brunkål är en skånks klassiker till julskinkan tillredd av vitkål.
  • Kålpudding är klassisk husmanskost. Köttfärs blandad eller övertäckt med finskuren vitkål som ugnslagas.
  • Kåldolmar är klassisk svensk husmanskost. Köttfärs blandat med ris kläs in i vitkålsblad.
  • Kålsoppa är klassisk svensk soppa av hackad vitkål, lök och någon rotsak som fräses i smör och sedan kokas i cirka 45 minuter. Vanligen tillsätts något sött t.ex. lite sirap eller honung.
  • Potée är en fransk kött- och grönsaksgryta som på traditionellt sätt tillagas i lergryta. Oftast på fläskkött med kål och potatis. Läs mer > Lergrytor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Surkål

Rödkål

Om vita såser, bechamelsåser

Om surgörning

Tillagning grönsaker }

Lergrytor

Om kål

Produktion kål

Recept med Vitkål, huvudkål

Det finns 54 recept med Vitkål, huvudkål