Trådspagetti

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Trådspagetti

(trådpasta, capellini, capelli d´angelo, fidelini)

Trådspagetti (trådpasta) är mycket tunn spagetti (högst 1 mm tjock), ungefär hälften så tjocka som vanlig spagetti (läs mer > Spagetti). Trådspagetti är klar när den lags ner i hett vatten. Det finns olika varianter. Mest känd är capellini. En annan variant är fidelini, som dock är föga känd utanför Italien.

  • Form och vikt: Trådspagetti är mindre är 1 mm tjock och säljs rak eller i nystan. Torkad spagetti ökar sin vikt knappt 3 gånger vid kokning.
  • Portionsvikt: 100 gram torkad pasta ger 250-300 gram färdiglagad pasta, vilket är lagom om serverad som tillbehör.
  • Koktid: Någon minut, är i praktiken klar när den lagts i kokande vatten. Se förpackning.
  • Smak: Mild.
  • Alternativ vara: Spagetti eller vetenudlar.
  • Försäljning: Torkad trådspagetti (capellini) förekommer som regel i svenska butiker, ibland även fullkornsvarianter (it. integrali).
  • JämförprisMycket lågt. Butikspris 25-35 kr/kg (tillagat pris runt 10 kr/kg). Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: Torkad pasta förvaras torrt i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.

Capellini (ita. "tunnt hår", capello = hår) är trådsmal rund spagetti med en diameter runt 0.9 millimeter. En ännu tunnare variant kallas Capelli d´Angelo (änglahår), med en diameter runt 0.8 millimeter. Sorten är känd sedan 1500-talet. Tillreds av durumvete och vatten.


SÅ ANVÄNDS TRÅDSPAGETTI

Trådpasta passar utmärkt som soppasta och i sallader. Används för övrigt som annan spagetti, främst i lättare rätter till exempel som Cappellini Pomodora (med tomatsås) och Capellini Primavera (med färska grönsaker). Läs mer > Om pasta. Anses dessutom passa väl tillsammans med fisk och skaldjur.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-01

Läs mer

Spagetti, linguine

Om pasta

Pastautrustning

Recept med Trådspagetti

Det finns 2 recept med Trådspagetti