Oktoberfest Hofbräuhaus München

Fotograf/bild: HaydnFotoWien, Oktoberfest, Hofbräuhaus München

Tysk kokkonst

(Tysk kokkonst, Österrikisk kokkonst, Schweizisk kokkonst)

Engelsk översättning German cuisine

Fransk översättning cuisine allemande

Italiensk översättning cucina tedesca

Tysk översättning deutsche Küche

Spansk översättning Cocina alemana

Tysk kokkonst: Inte helt obefogat sägs ibland att tysk kokkonst består av "korv, surkål och öl". Lite mer nyanserat kan köket delas in i två huvudgrupper, en mer "bondsk" nordtyskt matkultur och en lite mer elegant sydtysk med influenser från Italien och Frankrike. Den sydtyska kokkonsten omfattar den tyskspråkiga delen av det forna Österrikiska Kejsardömet med nuvarande Österrike, Schweiz och Bajern, liksom delar av Ungern, Tjeckien och Slovakien. Före Bismarcks enande av Tyskland på 1860-talet bestod Nordtyskland av ett antal större eller mindre stater bland annat Preussen, Sachsen, Schlesien, Hessen och Franken, som hade sina egna särdrag även i köket, vilkas matkultur fortfarande gör sig gällande. Något av det mest tyska man kan vara med om, är att gå på Oktoberfest i München. Där äts klassisk tysk husmanskost nersköljda med mängder av öl (se film, klicka på Oktoberfest under bilden). Tyska specialiteter, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Nordtyskland är ett rikt jordbruksland snarlikt Skåne, som präglats av bondekulturens mathållning med rågbröd, fläsk-, korv- och kålrätter (sauerkraut). Ofta kokt mat serverad i stora portioner. Tyskland är landet nummer ett vad gäller charkuterier med över 1000 korvsorter där Hamburg utgör epicentrum.

Sydtysk matkultur är mer sofistikerad, med influenser från Italien och Frankrike. Ofta stekt eller grillat, till exempel Wienerschnitzel, potatis (rösti) och fläsklägg vilket benämns "Haxe", medan man i Nordtyskland brukar koka läggen vilket kallas "Eisbein" (läs mer > Så tilllagas fläsklägg). Ett annat gemensamt matintresse mellan nord och syd är klimp som i norr kallas "Kloss/Klösse" och i syd för "knödel/-n". Pilsnern och dagens lageröl utvecklades i Sydtyskland (Tjeckien-Bayern). Tyskland är föregångsland och världsledande avseende lageröl. Läs mer > Olika lageröl.

  • Tyska kötträtter: Grisen tillagad på allehanda sätt dominerar tysk köttkultur. Alltifrån Sauerbraten marinerad i öl och vinäger (läs mer > Om surstek), Schweinebraten (fläskstek), Spanfenkel (helstekt spädgris eller fläsklägg (Eisbein/Haxe)  till korvtallrikar (Platten). Grytor kombinerar ofta flera köttslag som till exempel Pichelsteiner Fleisch en 4-köttsgryta (nöt-, kalv-, lamm- och fläskkött). Andra klassiker är Kass(e)ler (rökt fläskkött) från staden med samma namn, Rinderruolade (oxrulad) med gurka, Klopse (köttbullar) speciellt Königsberger Klopse (kalvköttbullar med kapris) och Labskaus (läs mer > Lapskojs). Viltkött är inte lika vanligt som förr. Numera är det mest fråga om hjort- och vildsvinsrätter.
  • Tyska korvrätter: Bratwurst är en världskänd korv, som gärna äts med surkål, senap och ett brödstycke. Andra klassiska korvar är bland andra Bockwurst, Frankfurter, Wiener Würstchen, Knackwurst, Currywurst, Weisswurst och Nurnberger. Tysken är också till skillnad från svensken särskilt förtjust i Blut- und Leberwurst (blod- och leverkorv), liksom i Leberkäse ("leverost) vilket är en slags köttpastej med eller utan lever. Listan kan göras lång. Det mesta av svensk korvtillverkning och de flesta korvsorterna har inspirerats från Tyskland. Se respektive korv i Varufakta.
  • Tysk fågel handlar främst om höns- och kycklingrätter som gärna spettgrillas och vårkyckling är den yppersta delikatessen. Man är även känd för sina rätter av pärlhöns och fylld fasan.
  • Tysk fisk och skaldjur: Tyskland är inte speciellt känd för fisk- och skaldjursrätter. I Nordtyskland dock liknade Sverige, med sill- och laxrätter. Ål och forell liksom lax från Rhen och Mosel är gamla klassiker. Kulten att äta sötvattenskräftor i Sverige kommer ursprungligen från Tyskland (läs mer> Sötvattenskräftor).
  • Tyska tillbehör: Potatis i olika formen är det främsta tillbehöret till tysk mat - Salzkartoffel (skalad kokt), Pellkartoffel (kokt med skal), Kartoffelpüree (potatismos), Kartoffelkloß/knödel (klimp), Bratkartoffel (stekt potatis), Kartoffelpuffer (råstekt potatis) och Kroketten (kroketter). Andra varianter av Kloß/Knödel är vanligt tillbehör, liksom Spätzle en tjock variant av nudlar (läs mer > Om degklumpar till mat). Därtill gärna en gräddsås att mosa potatisen i. Till den så ofta feta maten vill tysken gärna ha Sauerkraut (surkål) och kokta grönsaker. Klassiskt tyskt bröd är till exempel Pretzel (vetebröd i ring med "korslagda armar") och Pumpernickel (fullkorns surdegsbröd). Läs mer, se respektive vara i Varufakta.
  • Tyska efterrätter: Förutom korv är tyskspråkiga länder kända för sina söta efterrätter och bakverk, som gärna inmundigas på konditorier. Apfel- und Kirschkuchen (äppel- och körsbärstårtor) tillhör favoriterna, liksom Bayerische Creme (bayersk kräm, fromage). Schwarzwälder Kirschtorte (Schwarzwaldtårta) och Sachertårta är världsberömda chokladtårtor. Till jul äter man Lebkuchen (pepparkakor), Stollen/Klaben (vetebröd med nötter och torkad frukt), Baumkuchen (~rulltårta) och Marzipan, helst från Lübeck. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05

Läs mer

Om lapskojs

Om surstek

Olika lageröl

Så tillagas fläsklägg

Sötvattenskräftor

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj