Sik används och tillagas på samma sätt som lax. Av sikens rom bereds kaviar (läs mer > Forellrom).

Andras recept: Recept med specifikt sik är det ont om, mest handlar det om allmänna recept med fisk där sik är ett alternativ. Specifika recept med sik avser främst rökt sik i sallader och liknande.


SÅ TILLAGAS SIK

Sik tillagas på samma sätt som annan laxfisk. Läs mer > Så tillagas lax.

Ansa: Hel fisk fjällas och magen rensas ut. Skölj fisken och torka av. Steka/grilla/ugnslaga: Gör gärna några tvärsnitt i skinnet på fiskens tjockaste del för jämnare genomstekning. Filead fisk: Behåll gärna skinnet på filead fisk och snitta enligt ovan (läs mer > Rensa och filea fisk).

Tillagning: Sik kan ätas gravad, kokt varm eller kall, stekt eller rökt. Hel eller filead.
  • Gravad sik är en klassiker. Den gravas på samma sätt som lax med salt, socker och dill (läs mer > Så gravas fisk). Man kan också snabbgrava/marinera fisken. Se recept > Snabbgravad sik.
  • Kokt/inkokt (inkokt = kall): Fisken läggs i förkokt smakrik lag. en normalstor sik 4 centimeter tjock sjudes 6-10 minuter (läs mer >  Tillagningstider fisk). Inkokt sik svalnas i sitt spad (se recept > Annes inkokta sommarlax. Aladåb se > Klassisk laxaladåb).
  • Stekt filé: Filé med skinnet kvar passar bra att pannstekas i smör eller att halstras i torr het grillpanna. Skinnet är fett och gott. Gnid in filéerna med (ättika och) salt, låt ligga en stund. Stek skinnsidan först. Stektid 2-3 minuter på skinnsidan och 1-2 minut på andra sidan. Ös gärna ovansidan med stekfett några gånger. Filéer utan skinn är också god panerad och gyllenbrunt stekt i rikligt med smör (läs mer > Så panerar man). En variant är att tillsätta grädde i pannan efter att fisken brynts och sedan kokas färdig på spisen eller i ugn (10-15 minuter).
  • Helstekt sik: Fisken fjällas, fenorna klipps bort och magen rensas ut. Fisken sköljs, gnides in med salt och får ligga en stund. Den penslas med uppvispat ägg, vänds i ströbröd och läggs i väl smord långpanna. Små flockar av smör läggs på. Pannan sätts in i god ugnsvärme (200-225°C) i en halvtimme för en 1,5 kilos fisk. Då fisken börjar få färg, tillsätts vätska (vatten, vin) i små portioner. Fisken överöses ofta med sin sås. Fisken läggs upp på serveringsfat och silad sås hälls över. Såsen kan också avredas.
  • Halstra/grilla: En nyfångad halstrad sik över en öppen eld är en friluftsdelikatess.
  • Ugnslaga: Olja in filéerna, salta och peppra. Lägg på plåt med skinnsidan upp. För lättstekt tillaga i 100°C 10-15 minuter, i 150°C i 7-12 minuter och 175°C cirka 10 minuter. För genomstekt öka tiden med 3-5 minuter (=torrare). Lättstekt i 100-150 grader rekommenderas. Man kan hastigt försteka skinnytan om man så vill. När fisken är klar skall det vara lätt att dra av skinnet.
  • Rökt sik: Varmrökt sik är en klassiker som ensamrätt eller i sallader. Helst nyrökt. Man kan själv lättröka fisken i grillen (läs mer > Så röks fisk).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04

Läs mer

Laxrom, forellrom

Så tillagas lax

Rensa och filea fisk

Så gravas fisk

Tillagningstider fisk

Så panerar man

Så röks fisk

Recept med Så tillagas sik

Det finns 4 recept med Så tillagas sik