Produktion, konsumtion hönsägg

Fotograf/bild: Kunskapskokboken

Produktion, konsumtion hönsägg

Produktionen av hönsägg i världen 2017 var 1417 miljarder styck (!) (exklusive självhushållning), en ökning med 22% från 2008 och drygt en 5-dubbling sedan 1961 (befolkning +11% respektive +144%). Antal producerade ägg per person och år har ökat från 87 ägg 1961 till 188 ägg år 2017. Direktkonsumtion (~85%) från 74 till 159 ägg per person (se nedan). Hönsägg svarar för 93% av alla ägg (läs mer > Produktion, konsumtion ägg).

Utvecklingen 1961-2017: Världsproduktionen 2017 blev 80 miljoner ton, en viktökning med 30% sedan 2008 och 5,5 gånger mer än 1961. Produktionsökningen i vikt är större än i antal, vilket beror på att vikten per ägg ökat med 6% till 57 gram sedan 1961.

Export-import världen: Handeln med ägg och äggprodukter är generellt mycket ringa mellan olika länder och förekommer främst inom Europa. När handel förekommer sker utbytet i huvudsak mellan grannländer - USA exporterar till Mexiko, Nederländerna och Polen till Tyskland, liksom Nya Zeeland till Australien. Största exportländer av ägg (grönmarkerade i tabellen nedan) är Nederländerna, följt av USA, Polen, Turkiet, Tyskland och Spanien i nu nämnd ordning. Tyskland är samtidigt den i särklass största importör med ½ miljon ton. Tysklands självförsörjnings­grad är låg cirka 70%. De flesta andra länderna ligger runt 100% (Sverige 93%). Näst Tyskland är Hong Kong största importör följt av Mexiko, Ryssland, Singapore och Sydafrika.

Sverige producerade 138.000 ton 2017, en ökning med 34% sedan 2008. Under 2014 ställde många svenska producenter om från inredda burar till frigående inomhus eller ekologisk produktion. 2018 var 68% av hönsen frigående inomhus, 17% i ekologisk produktion, 12% i inredda burar och 3% frigående ute.

Svensk förbrukning
: Förbrukning ägg (produktion +import -export) var 148.000 ton år 2017. Andelen svensk­producerat (självförsörjningsgrad) var 93%, vilket är en ökning från 89% 2008. Andelen är mycket hög jämfört med kött (65%), vilket till viss del sammanhänger med att Sverige har ett skydd mot import av ägg för direktkonsumtion som inte kan intygas vara salmonellafria.

Svensk import-export: Sverige exporterar 15.000 ton (11% av produktionen) och importerar 24.000 ton (17% av förbrukningen). Handeln med ägg och äggprodukter sker mestadels med grannländerna Danmark, Finland, Polen och Tyskland. Import främst från Tyskland, Finland och Danmark.


VÄRLDENS PRODUCENTER HÖNSÄGG

Ägg produceras i alla länder och det mesta konsumeras också i landet. Största producenter av hönsägg var 2017 var Kina med 39% av världsproduktionen, följt av USA med 8% och Indien med 6%. Resten av världens länder svarar för 0-3% vardera av marknaden. Europa totalt 14%. Handeln med ägg är ringa mellan länder. Största exportörer grönmarkerade i tabellen. Konsumtionen av ägg per person och år i världen cirka 160 stycken (läs mer nedan).
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Konsumtion/invånare *)

 Hönsägg ton 2017

Milj ton

Andel

Antal ägg

Kg (-skal)

 Nordamerika

7

9%

277

14

 varav USA 92%

6

8%

281

14

 och Kanada 8%

0,6

1%

243

12

 Mellanamerika

4

4%

250

13

 varav Mexiko 77%

2,8

3%

329

16

 och Guatemala 8%

0,3

0%

241

12

 Dominikanska rep 4%

0,1

0%

187

  9

 Kuba 3%

0,1

0%

146

  7

 Sydamerika

5

7%

189

  9

 varav Brasilien 47%

2,5

3%

180

  9

 och Argentina 15%

0,8

1%

274

14

 Colombia 15%

0,8

1%

243

12

 Peru 8%

0,4

1%

193

10

 Chile 4%

0,2

0%

190

10

 Asien

50

62%

166

  8

 varav Kina 62%

31

39%

327

16

 och Indien 10%

4,8

6%

54

  3

 Japan 5%

2,6

3%

305

15

 Indonesien 3%

1,5

2%

86

  4

 Turkiet 2%

1,2

2%

167

  8

 Iran 2%

0,8

1%

144

  7

 Pakistan 2%

0,8

1%

61

  3

 Europa

11

14%

223

11

 varav Ryssland 22%

2,5

3%

266

13

 och Frankrike 9%

1,0

1%

226

11

 Ukraina 8%

0,9

1%

294

15

 Tyskland 7%

0,8

1%

212

11

 Spanien 7%

0,8

1%

240

12

 UK 7%

0,8

1%

185

  9

 Italien 7%

0,7

1%

189

  9

 Nederländerna 6%

0,7

1%

417

21

 Polen 5%

0,6

1%

140

  7

 Sverige 1%

0,1

0,2%

223

11

 Afrika totalt

3

4%

39

2

 varav Egypten 13%

0,4

1%

61

3

 Sydafrika 13%

0,4

1%

114

6

 Marocko 12%

0,4

0%

164

8

 Algeriet 12%

0,3

0%

109

5

 Oceanien

0,3

0%

122

6

 Varav Australien 75%

0,2

0%

153

8

 och Nya Zeeland 18%

0,1

0%

188

9

 Totalt 2017

80

100%

159

8

 Totalt 2008

62

 Källa: FAOSTAT


*) Beräkning konsumtion
: Från produktionen avräknas standardmässigt 15% som kläckägg. Till inhemsk produktion adderas import och exporten dras av (=förbrukning). Därmed får man fram konsumtionen av ägg i kilo (med eller utan skal à 12 gram) och antal ägg i landet (ett hönsägg väger 57 gram för världen i genomsnitt). Vad som inte beaktas är självhushållning som inte inryms i produktionssiffrorna, och ägg som inte förbrukas av konsument till exempel av läkemedelsindustrin. Resultatet skall betraktas som ungefärliga, då faktorer som andel kläckägg, äggvikt och annat kan variera mellan länder. Eventuellt kan sådant vara förklaringar till de förvånansvärt höga konsumtions­talen för Nederländerna, Mexiko, Kina, Japan och USA, men vi vet inte. Svenskt antal ägg är egentligen något lägre än vad som här anges då svenska hönsägg väger något mer än snittet i världen. Låg konsumtion kan bero på annat än fattigdom, till exempel på kulturella skillnader eller på låg genomsnittsålder i landet, småbarn äter mindre.



KONSUMTION HÖNSÄGG

Ägg som produceras används till "kläckägg" (befruktade ägg för fortsatt avel), direktkonsumtion och i livsmedels- eller läkemedelsindustrin. Här anges direktkonsumtion.

  • Konsumtion hönsägg världen 159 ägg = 8 kg (exkl. skal) per invånare och år.
  • Konsumtion hönsägg Sverige 223 ägg = 11 kg (exkl. skal) per invånare och år.
    Jordbruksverket anger förbrukning per person 14,7 kg, vilket inkluderar kläckägg och äggskal.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-02

Läs mer

Om ägg, så används ägg

Produktion, konsumtion tamfågelägg