Vildsvin, vildsvinskött }

Fotograf/bild: pixabay ¤

Vildsvin, vildsvinskött }

Latin: Sus Scrofa

Engelsk översättning wild boar

Fransk översättning sanglier

Italiensk översättning cinghiale

Tysk översättning Wildschwein

Spansk översättning jabalí

Vildsvin är en art i familj (äkta) svin och ursprunget till våra vanliga tamsvin (grisar). De kan bli upp till 2 meter långa och 1 meter höga. Till skillnad från flertalet tamsvin har de kraftig, borstig päls. De är vanligen grå-svart–bruna.

Honorna lever i mindre flockar kringvandrande i skogar, bökande i marken efter föda, hannarna lever ensamma. Vildsvin är skygga och och ses sällan i dagsljus. De förekommer i Europa, Asien och norra Afrika. Vildsvin utrotades i Sverige på 1600-talet, men återinfördes i inhägnader i södra Sverige, varifrån de rymt och spritts i södra och mellersta Sverige.

Vildsvinet har gott luktsinne och god hörsel, men dålig syn. Luktsinnet har utnyttjats av människor, som dresserat s k tryffelsvinen (en slags tamgrisar) för att lokalisera underjordiska tryffelsvampar.

Hälsa: Vildsvin liksom annan fläskkött kan innehålla trikiner som kan ge en mycket obehaglig masksjukdom - trikinos (läs mer > Parasiter i kött). Kött som saluförs skall vara vetrinärbesiktigat och fritt från trikiner. Är köttet inte besiktigat skall det hettas upp till minst 75ºC för att döda trikinerna.


VIKT, PORTIONSVIKT VILDSVIN

Beräkna 200 gram rått kött utan ben per portion.


Viltsvinskött varierar i kvalitet pga djurets egenskaper, men framför allt pga hur djuret fällts och hanterats.

Vildsvin skall skjutas i hjärttrakten, varvid djuret snabbt förblöder. Detta är viktigt, inte bara av humana skäl, utan också för att inte skada köttet. Uttagning-rengöring av bröstkorg och bukhåla (passning) bör ske snabbt på plats i skogen och styckning så snart som möjligt. Vildsvinskött skall hängas/möras.

En stor galt innebär en fin trofé, men tyvärr smakar ofta köttet mycket starkt och oangenämt, framför allt under höst och brunsttider runt november månad. Vuxna suggor brukar däremot ha bra kött. Det bästa köttet finns på årsungar med en levandevikt på upp till cirka 50 kilo.

OBS! Vildsvin liksom annan fläskkött kan innehålla trikiner som kan ge en mycket obehaglig masksjukdom - trikinos. Kött som saluförs skall vara vetrinärbesiktigat och fritt från trikiner. Är köttet inte besiktigat skall det hettas upp till minst 75ºC för att döda trikinerna.




TILLAGNING & TEMPERATUR VILDSVIN

Vildsvin styckas som vanlig gris och bereds som annat högvilt. Köttet skall hängas/möras. Sadeln utgör bästa köttet, följt av lår och bog. Kött från ungdjur är bäst. Äldre kött och från galt bör marineras för att bli mört.

Vilken köttdel till vad?
Hals - Skivas och steks eller grillas.
Bringa - Benfri kan rullas till stek. Med ben som spjäll.
Bog - Som stek, grytbitar, eller mald till färs.
Rygg - Helstekt, som kotletter, benfria medaljonger. 
Bakdel - Stek/skinka, rulader, grytbitar.


Stektemperatur & stektid

Ugns-

     Innertemperatur 

temp.

Röd

Medium

Välstekt

Filé

110°C

X

70-75°C

75-80°C

Stek

125°C

X

75°C

75-80C

Obesiktigat kött minst 75°C innertemperatur.

Stek: Stektid 1-1,5 timmar per kilo.
Rumstempererad före tillagning drygt 1 timme.
Kylskåpskall cirka 1,5 timmar per kilo.

UGNSLAGA Vildsvinsstek
Se till att köttet blir rumsvarmt.
Sätt ugnen på 250°C. Låt den bli riktigt varm
Skölj av köttet och torka av fukten.
Salta och peppara rikligt. Klappa in kryddorna.
Lägg köttet på ugnsgaller över plåt.
Sätt in en stektermometer.

Sätt in i ugnen i cirka 30 minuter tills brynt.
Pensla med smör när köttet blivit varmt.
Sätt ner ugnstemperaturen till 125°C.
Pensla ytterligare någon gång med smör.
Stek till innertemperatur 70-80°C.
Icke vetrinärbesiktigat kött minst 75°C.
Stektid drygt 1 timmer per kilo.
Ta ut och låt vila 20-30 minuter.

Läs mer

Parasiter i kött

Sv. Jägareförbundet

Recept med Vildsvin, vildsvinskött }

Det finns 2 recept med Vildsvin, vildsvinskött }