Konsten att öppna vin

Konsten att öppna vin

Konsten att öppna en vinflaska på rätt sätt varierar beroende på om det är ett mousserande vin eller ett stilla vin.

Konsten att öppna ett mousserant vin

  • Vill man öppna champagne ståndsmässigt, är ägare av häst och sabel, samt råkar ha en kosackuniform liggande i garderoben, rekommenderar vi sabrering på ryskt vis. Läs mer > Sabrering. Vi proletära civilister får använda händerna eller en champagneöppnare.
  • Trycket i en kall flaska skjuter ut korken med 35 km/timme. Är vinet varmt och omskakad flyger den iväg i 70 km i timmen (rekommenderas till vinnare av motortävlingar och cykellopp).
  • För att undvika märken i taket, krossade fönster, bula i pannan och spill på mattan, håller man hårt i korken och vrider flaskan tills korken nästan lossnat. Vinkla då korken och låt kolsyran pysa ut. Om man så vill kan man använda en champageöppnare.
  • Häll sedan upp först lite i glaset, och fyll på mer senare så bubblar det inte över.

Konsten att öppna ett "stilla" vin

  • Drar du sönder korken och/eller får kork i vinet? Förmodligen använder du en hederlig gammal och usel korkskruv.
  • Det är värt att investera i ett proffsverktyg även om den kostar en slant, 1500 kr eller mer. Men vad kostar ditt vin? Det finns också billigare bra varianter. Skruvarens hävarm underlättar.
  • Utan en bra korkskruv rekommenderar vi skruvkapsyl. Även finare viner finns med skruvkapsyl, eftersom kork blivit en bristvara och ny teknik gjort att skruvkork faktiskt är bättre än kork. Läs mer > Öppnare (länk nedan).

Läs mer

Öppnare ¤

Korkskruvar

Champagneöppnare

Sabrering ¤

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj