Om läskedrycker

Om läskedrycker

(läsk, fruktsoda, lemonad, lightläsk, sockerfri läsk)

Läskedryck är en fabriksmässigt framställd alkoholfri dryck, vanligen kolsyrad och alltid smaksatt med sötnings­medel, fruktessenser. Även så kallad lightprodukt som sötats med syntetiskt socker räknas hit. Icke sötat dryck benämns vatten, även om den smaksatts. Antalet läskvarianter är mycket stort. Ordet läsk kommer från "läska" som betyder släcka törsten. Kemiprofessorn Torbern Bergman var den förste som framställde kolsyrat mineralvatten (1770). I början av 1800-talet visade  kemisten Jöns Jakob Berzelius att kolsyrat mineralvatten kunde blandas med fruktsaft och kryddor till "delicieusa" drycker. Därmed uppstod "läskvatten". Anders Sparrman införde ungefär samtidigt kolsyrad sockerdricka mot skörbjugg i flottan.

Lemonad
(persiska = "citronträd"), var på 1600-talet en dryck smaksatt med citronsaft, socker och vin, som ofta såldes av kringvandrande gatumånglare i Frankrike kallade "limonadiers".

Sockerfri läsk
(lighläsk) benämns ofta "light" till exempel cola light och är läsk som smaksatts med syntetiskt socker som sorbitol i stället för med vanlig socker (läs mer > E420 Sorbitol, sorbitolsirap.

Hälsa: Lightläsk är ett bra alternativ för dem som vill dra ner på sockerkonsumtion och minska energiintaget. Dessa drycker inehåller nästintill ingen energi (kalorier). Lightläsk är däremot inte bra för tänderna. Det är en vanlig missuppfattning att lightläsk är bättre för tänderna än vanlig läsk, eftersom de inte innehåller socker. Dessvärre är det så att varken vanlig läsk eller lightläsk är bra för tänderna. Lightläsk har en högre surhetsgrad än vanlig läsk, vilket gör att lightläsk fräter ännu mer på tänderna. Frätningen ger tunnare emalj och gör att tänderna lättare angrips av karies. Det är även lättare för bakterier att fastna på den yta på tanden där läsken har frätt.

Färgtillsatser: Förutom att läsk ofta innehåller hög andel socker är användandet av färgtillsatser omdiskuterat, i synnerhet de kemiskt framställda AZO-färgerna som är särskilt vanligt i lösgodis och läskedrycker. AZO-färger anses kunna ge hyperaktivitet hos barn och kan utlösa olika allergiska reaktioner. Varor som innehåller AZO-färger skall märkas med varningstexten "Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration". AZO-färger förekommer främst i importerade varor, i Sverige är användandet mer restriktivt. Läs mer > Färgtillsatser.


SÅ ANVÄNDS LÄSK

Läsk används som uppfriskande dryck.

Konsumtionen av läsk har ökat kraftigt under senaste 50-årsperioden och är idag lika stor som mjölkkonsumtionen.


Liter/person, år

1960

1980

2000

2008

60>08
Läsk & cider

22

30

82

84

+280%
Kcal per dag

24

32

90

92

+280%
Källa: Jordbruksverket.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-12

Läs mer

Färgtillsatser

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj