Om japansk whisky

Om japansk whisky

(Masataka Taketsuru, NIKKA, Yoichi Distillery, Suntory, Hakushu)

Japansk whisky har stora likheterna med den skotska, både gällande tillverkningsmetoder, doft och smak, vilket inte är någon tillfällighet. I juli 1918 går en ung man ombord på ett fartyg i hamnen Osaka. Med sig har han en dröm om att tillverka japansk whisky, samt en enastående vilja att lära sig allt. Den strapatsrika resan för honom så småningom till den avlägsna Spyside och till Longmorn Distillery. Masataka Taketsuru kopierar allt som kopieras kan och återvänder spränglärd två år senare till Japan. Tillbaka i Japan grusas hans förhoppningar, whiskytillverkning ansågs för ekonomiskt riskabelt. Motvilligt kontrakteras han av en konkurrent och han nödgas bygga upp Japans första destilleri Yamasaki på tvärs mot sina egna idéer. Efter 10 konfliktfyllda år och kan han med sparade pengar starta sitt eget företag Nikka och grunda Yoichi Distillery 1934 på Nordön där klimatet liknar Skottland mest. Idag världens enda vedeldade destilleri, precis som förr på Longmorn. (Källa: Symposion).

Japan producerar stora mängder whisky, faktiskt mer än Skottland. Japanska destillerier är moderna och mycket avancerade och har ett variationsrikt sortiment av malt­whisky. Marknaden domineras av två giganter, Suntory som har hela 70 % och NIKKA som har 15%. Suntory grundades av en tidigare vinhandlare år 1923 av Shinjiro Torii, som var besatt av västvärlden och dess produkter. Whiskyn som lanserades som en blended, Suntory White, blev snabbt mycket populär. 1973 startade Suntory sitt andra destilleri, Hakushu, som idag är världens största destilleri sett till produktion.

Läs mer

Nikka Yoichi Single Malt 10 Years

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj