Gunpowder tea, Kina

Gunpowder tea, Kina

(Kinesiskt grönt, eller halvgrönt te , Zhu Cha, Chu Cha, Chau Chen, Tychen, Course Gunpowder, Imperial Tea)

Gunpowder tea (= "krut te", även "pärlte", Zhu Cha) är ett grönt eller halvgrönt te (oolong) med ursprung från Zhejiang-provinsen i östra Kina, men namnet används även på annat håll som på Ceylon och Formosa. Från början handrullades tebladen till små pärlor/kulor, men detta sker numera maskinellt. Bladen rullas för att de på så sätt skadas mindre och behåller aromen bättre. Vid köp bör man kontrollera att kulorna är blanka, vilket indikerar att teet är färskt. Teet ratas ofta av kineserna och det mesta exporteras till Europa och andra länder.

Chau Chen = kinesiskt namn på gunpowder tea med "kulstorlek" 3 mm.

Tychen (Course Gunpowder, Imperial Tea) har större "kulor" än Chau Chen.

Omvandling torrt te: 1 dl = 50 gram. 100 gram = 2 dl. 1 tsk = 2,5 gram.

Jämför CTC Tea = Crush-Tear-Curl eller Cut-Twist-Curl (krossa/klipp, riv/vrid, krulla) är en produktionsmetod för svart te utvecklad 1930, vilket innebär att tebladen finfördelas och formas till små kulor. Detta te används ofta till tepåsar.


SÅ ANVÄNDS GUNPOWDER TEA

Gunpowder är vanligen ett enklare te med lite platt smak. Det används som annat te. När kulorna läggs i hett vatten vecklar de ut sig. Man kan fylla på med mer hett vatten ett par gånger på samma blad.

Bryggning kulor ("western style"): 1,5 tsk per tekopp (3,5 gram/3 dl). Vattentemperatur 95°C  (hett vatten i rumsvarm kanna/kopp). Dragningstid 2 minuter (4 gånger påtår à 0,5 minuter) Läs mer > Tillagning te.

Ceremoniell bryggning kulor ("Easterns style"): 3 tsk (8 gram) per 1,5 dl. Vattentemperatur 95°C. Dragningstid 20 sekunder (7 gånger påtår à 5 sekunder) Läs mer > Teceremonier.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-04

Läs mer

Grönt te

Halvgrönt te, oolong

Allt om te

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj