Om Montilla

Om Montilla

(Crianza)

Montilla starkvin kommer från orten med samma namn i Andalusien, Spanien. Montilla är centrum i vindistriktet Montilla-Moriles där också vita och söta viner produceras. Vinerna görs av de gröna druvorna Airén, Baladi, Moscatel, Pedro Ximenez och Torrontés som skördas cirka en månad tidigare än i övriga Spanien.

Doft och smak är mild och jämförs ofta med vin från närliggande Jerez. Spanjorerna själva föredrar Montilla, kanske pga att Montillavinerna är billigare.

Fatlagrade Montilla (med Crianza):
Fino 15-17,5% (av druv­sorten Palomino Fino).
Amontillado 16-22% (äldre torr fino).
Oloroso 16-20% (vin med över 16 vol.%)
Palo Cortado 10,8-12,8%

Ej fatlagrad Montilla:
16,0-20,0% vol. - Raya

Crianza = spansk kvalitetsbeteckning som anger minst 2 års lagring, varav minst 6 månader på ekfat

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj