Vad innehåller te?

Vad innehåller te?

(tein, thearubigin)

Garvsyra (= en tanninblandning) sägs ofta förekomma i te. Egentligen är det tanninliknade ämnen från pH-neutrala tanniner (flavonoider) som ger den bittra smaken i teblad. Läs mer > Tannin. Bitterämnena som ger besk smak i te utsöndras vid bryggning efter 3-5 minuter. Därför bör te inte dra längre tid än så. Mjölk, socker och citron i teet neutraliserar "garvsyran".

Tein (= koffein) som finns i tebladen, är en organisk-kemiska förening med fysiologisk påverkan, dvs påverkar kroppen. Koffeinet har uppiggande, hjärt­stimulerande, luftrörsvidgande och vätskedrivande egenskaper. En tekopp (3 dl) svart te innehåller cirka 120 gram tein/koffein, vilket är hälften så mycket som i samma mängd kaffe. Grönt te innehåller hälften så mycket som svart te.

Smaken i svart te kommer främst från ett aromatisk ämne benämnt thearubigin, som bildas under oxidationsprocessen. Ämnet som är rött ger också "svart te" rödbrun färg när bryggt. Därför kallar kinesen detta för rött te.

Detta visste du inte! Torra teblad har fuktabsorberande och luktbortagande egenskaper. I Japan kan man köpa påsar med grönt te som man stoppar i skorna under natten, så att fukt och dålig lukt försvinner.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-06

Läs mer

Koffein

Tannin

Allt om te

Koffeinförgiftning

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj