Mörkt bocköl

Mörkt bocköl

(dubbelbock, isbock , urbock)

Bock är en beteckning för alkoholstarka ljusa och mörka lager- eller veteöl med ursprung från det medeltida nordtyska Einbeck. Bocköl är förebild för öl i andra länder och ordet bock används ofta i namnen. I Sverige t.ex. som julbock. Bocköl har spritts speciellt till Nederländerna, Norge och tyska områden i USA och Kanada.

Originalet ("Ur-bock") var en stark ale bryggt av korn och vete och ett av de första ölen att använda humle som smaksättare. Humlen i kombination med hög alkoholhalt gav ölet goda lagrings- och transportegenskaper. Ölet exporterades flitigt och framför allt till Bayern som senare tog över bryggning av "Einbeck Bier" och bl.a. utvecklade lagervarianten av ölet. Namnet bock kommer från den bayerska dialektuttalet "ayen pock", senare "ein Bock". 

Mörk lagerbock är vanligast och finns i olika varianter.

Traditionell bock

Fyllighet/kropp: Medelfyllig till fyllig.
Färg: Koppar till mörkt rödbrun.
Alkoholvolym: 6-7,5%.
Beska: Viss.
Smakrikedom: Alkoholinslag.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 7-10ºC.
Ölexempel: Einbecker Ur-Bock Dunkel

Passar till kraftfull, smakrik mat av anka, fläskstek och vilt. Passar till smakrika (kitt-)ostar.

Karaktär: Traditionell bock är fylligt och maltigt med tydliga alkoholinslag. Måttlig beska och liten humlesmak. Lång mognadstid ger en ren och frisk smak vanligen med chokladtoner. Det finns även medelfylliga bocköl som är blekare varianter med mer beska och mindre grad av chokladtoner.


Dubbelbock - Doppelbock

Doppelbock är alkoholstarkare än vanlig Bock, dock inte dubbelt så stark.

Fyllighet/kropp: Fyllig.
Färg: Mörk bärnsten till mörkbrun.
Alkoholvolym: 6.5-8%.
Beska: Ringa.
Smakrikedom: Mkt stor. Maltsötma, choklad.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 7-10ºC.
Ölexempel: Weltenburger Kloster Asam-Bock.

Passar till kraftfull, smakrik mat av anka, fläskstek och vilt. Klassisk till Limburger kittost.

Karaktär: Ett mycket fylligt öl, med utpräglad sötma och arom från maltet. Ett eldigt öl med inslag av choklad och frukttoner. Ringa humledoft och smak.


Eisbock (Isbock)

Eisbock är ännu alkoholstarkare och fylligare tack vare att ölet fryses varvid det frusna vattnet avlägsnas. Alkoholhalt 7,5-18% (Samuel Adams Tripple Bock 17,5%, Kulmbacher Eisbock 18%).

Fyllighet/kropp: Fyllig.
Färg: Mörk koppar till rödsvart.
Alkoholvolym: 7,5-18%.
Beska: Obetydlig.
Smakrikedom: Tydlig maltsötma.
Lagring: -
Serveringstemperatur: 7-10ºC.
Ölexempel: Kulmbacher Eisbock.

Passar till kraftfull, smakrik mat av anka, fläskstek och vilt. Passar till smakrika (kitt-)ostar.

Karaktär: Maltkaraktären kan vara kraftigt söt. Sötman balanseras av låg humlebeska. Ingen smakhumle. Fruktestrar förekommer på låg nivå, ingen smörkola.

Läs mer

Ljust bocköl

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj