Om skav

Om skav

(viltskav, renskav, älgskav, vildsvinsskav, PET-skav)

Skav är ursprungligen styckrester av (vilt-)kött som "skavts av" från benen, ett sätt att ta tillvara på allt kött. Sådant skavkött kan vara ganska segt eftersom det sällan mörats. Ett annat sätt är att skava av bitar från fruset kött, som då helst är mört. Klassiskt är renskav, men annat strimlat kött benämns också skav till exempel älgskav, vildsvinsskav och liknande. Det finns framför allt renskav att köpa i butikernas frysdiskar. 


SÅ ANVÄNDS OCH TILLAGAS SKAV

Renskav går fort att laga. Den kan stekas hastigt i panna med smör och serveras som andra kötträtter med olika tillbehör. Klassiskt är dock att stuva, eller servera skaven i gräddsås blandat med svamp (se recept > Stuvad renskav). Vanligt är också att tillreda en köttpaj eller gratäng av skaven (se recept > Krämig viltskavsgratäng). Skav passar också bra som ingrediens i en sallad (se recept > Renskavssallad med vitlökscreme).

PET-skav: Skär av toppen på en stor PET-flaska och fyll den med köttrester. Tryck till ordentligt. Täck med folie eller plastfilm. Stoppa in paket i frysen. Ta ut fruset kött och frigör köttet från flaskan. Skiva den frysta skaven med skärmaskin och stek skivorna i smör.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-09

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj