Kökssaxar

Fotograf/bild: Fiskars ¤

Kökssaxar

(hushållssaxar, fågelsaxar, fisksaxar, saxslipar)

Kökssaxar är kraftiga saxar vanligen med ett av bladen sågtandat för att lättare kunna klippa fågel och fisk. Saxen bör vara tillverkad i rostfritt stål och med smidda skär. Är bladen ihopsatta med skruv kan de tas isär för att rengöras och för att slipas.

Fisksax skall vara en kraftig sax med ett av bladen sågtandat för att lättare klippa igenom fisken.

Fågelsaxar är en speciell typ av kökssax. De har långa, svagt böjda blad för att kunna komma åt ordentligt. I äldre exklusivare modeller finns en fördjupning i undre bladet som är till för att hålla fast benpipor medan man klipper. En fjäder öppnar saxen automatiskt och en spärr finns vanligen för att låsa samman bladen. Moderna saxar har enklare utförande. Tänk på att rengöra saxen ordenligt, i synnehet om den har en fjäder.

Saxslipar finns att köpa i handeln, såväl elektriska som manuella.

Recept med Kökssaxar

Det finns 1 recept med Kökssaxar