Grilltider är alltid svåra att ange för att det är så många faktorer som påverkar. Hur het är grillvärmen? Blåser det ute? Hur tjock är varan? Är varan kall, rumtempererad eller förlagad? Därför tjänar angivna tider bara som allmänna normtal och det gäller att göra sin egen bedömning. Generellt gäller att man grillar i lä eller allra bäst under grillock, att varan bör vara rumstempererad och inte för tjock. Läs mer > Grilltips.

Fisk skall vara precis genomgrillad, men inte mer. Fisk kräver mer passning än kött och går fort. När köttet på hel fisk släpper från benet är fisken klar. Vänd efter halva grilltiden. Grilla inte på för hård värme. Fisk i folie kräver dock hårdare värme och lagas ibland direkt på glöd.

Hälsa: Grillad mat skall aldrig svartbrännas. Svartbrända bitar skärs bort.

Grilltider normtal:

  • Fiskfilé (0,5-2 cm tjocka) 1-4 minuter per sida.
  • Fiskotletter t.ex. lax (2 cm) 3-5 minuter per sida.
  • Fiskbitar t.ex. marulk (2-4 cm) ca 5 minuter per sida.
  • Tonfisk i skivor (ca 1 cm tjock) 3-4 minuter per sida.
  • Strömming 2-3 minuter per sida (sotare 3-5 min/sida).
  • Mindre hel fisk 3-5 minuter per sida.
  • Hel fisk (ca 0,5 kg) 7-10 minuter per sida.
  • Hel fisk (ca 1 kg) 10-15 minuter per sida.
  • Hel fisk (ca 1,5 kg) 15-20 minuter per sida.
  • Fisk i folie direkt på glöd 7-10 minuter per sida.
Läs mer

Grilltips

Om grillning, halstring

Så halstras/grillas fisk

Utegrillar

Grilltillbehör

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj