Äggallergi

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Äggallergi

(äggintollerans)

Äggallergi kan vara en mycket besvärlig form av allergi och då främst i barnaåren, som i värsta fall kan leda till dödsfall. Äggallergi växer lyckligtvis ofta bort med åren. Det är i första hand i äggvitan som de allergena ämnena finns. Reaktioner kan även förekomma mot små mängder i till exempel bröd, pasta, ströbröd och leverpastej. Även lukten av ägg kan hos extremt äggallergiska personer ge en reaktion. Till och med damm från äggkartonger. 

  • Symtom: Nässelutslag, eksem, astma.
  • Begrepp innehållande ägg: Heläggspulver, hönsäggvita, äggalbumin, ägglobulin, äggula, äggulepulver, äggvita, äggvitepulver. Albumin och globulin kan komma från ägg (men inte alltid).
  • Livsmedel som (ofta) innehåller ägg: Bearnaise, cocosbollar, fiskgratäng, fromage, färsrätter, glass, godis, kaffebröd, kakor, leverpastej, majonnäs, majonnäsdressing, maränger, mousse, pajer, panerade rätter, pannkaka, pasta, potatisbullar, raggmunk, soppor med pasta, sorbet, ströbröd, sufflé, tårta, äggvitekristyr
  • Tillsatser: Äggallergiker bör observera att livsmedeltillsatser kan innehålla ämnen som utlöser reationer. Förr tilläts till exempel konserveringstillsatsen E1105 Lysosym som framsälls av ägg, men som numera är förbjuden inom EU.

Alternativ: Bönavkok (aquafaba), till exempel spad från konserverade kikärtor, kan användas i stället för ägg i många fall. Spadet kan vispas och bland annat användas till maräng och kan ersätta ägg i majonnäs. Läs mer > Aquafaba.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04

Läs mer

Om ägg, så används ägg

Aquafaba

Allergi.nu

Allergisidan.com

Allergimat.com