Farin-, kandi- & palmsocker samt sirap

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om sötningsmedel

(sötningsmedel)

Engelsk översättning sweetening agent

Fransk översättning édulcorant

Italiensk översättning edulcorante

Tysk översättning Süsstoff

Spansk översättning edulcorante

Sötningsmedel: Det äldsta sötningsmedlet är honung, som samlades in från vildbin redan på "hedenhös" tid. Socker nämns första gången i Sverige 1329, när man till gravölet efter lagman Birger Petersson, heliga Birgittas far, köpte 2 kilo. Socker var länge dyrt, och det ansågs fint att bjuda på sötade maträtter och drycker. Dagens sötnings­medel är huvudsakligen vanligt socker (sackaros) i olika former.

  • Honung är ett dyrt sötningsmedel och används därför ganska sällan. Läs mer > Honung.
  • Vanligt socker (sakaros) från sockerrör och sockerbeta är numera det vanligaste sötningsmedelet. Men socker eller sockerliknande produkter framställs på många sätt - av majs, ris, kokos, sockerlönnträd, palmer etc. Socker finns också i olika former, som råsocker till exempel farinsocker, flytande vanligen kallat sirap, eller smaksatt som i vaniljsocker. Det finns finmalt socker t.ex. florsocker, grövre som strösocker, ännu grövre som demerarasocker, klumpar som bitsocker och kandisocker. Det kan vara torrt, eller fuktigt som muscovado­socker. Läs mer, se högerkolumnen.
  • Sirap är en biprodukt vid framställning av vanligt socker. Används som sötningsmedel främst för bakverk. Läs mer > Sirap.
  • Syntetiska sötningsmedel är ett alternativ när man vill undvika vanligt socker. Läs mer > Syntetiska sötningsmedel.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Honung

Om socker

Sirap

Syntetiska sötningsmedel

Sockerarter, sackarider