Lergrytor

Lergrytor

(1. lergods 2. lergryta, romargryta)

Engelsk översättning 1. earthenware 2. earthenware pot

Fransk översättning 1. poterie 2. marmite en terre/argile, cassole

Italiensk översättning 1. terracotta 2. pentola di terracotta

Tysk översättning 1. Tonware 2. Tontopf

Spansk översättning 1. loza de barro 2. olla de barro

1. Lergods (fr. poterie) är material av lera som bränns i 1000-1150°C. Det är inte lika starkt och slittåligt som stengods, men är billigare och lättare. Oglaserat lergods tar till sig vatten och måste glaseras för att bli vattentätt. Fajans (fr. faïence) är poröst lergods överdraget med tennglasyr.

2. Lergryta (fr. marmite en terre/argile), förr kallat romargryta, är oglaserade, hel- eller halvglaserade grytor av lergods vanligen med lock. Lergrytor är människans äldsta husgeråd, som fanns för mer än 10.000 år sedan, innan kärl av brons, mässing, koppar, gjutjärn och stål infördes (läs mer > Grytor). En antik italiensk variant är en rund lergryta med låg kant kallad "dian" som i Piemonte används till dippsåsen "banga càuda" (se dito recept). Till grytan hör en "sionfetta" vilket är en varhållare med glöd, en tidig variant fonduegryta (se dito). I Sverige är vi främst bekant med en stor oglaserad lergryta med lock (bild ovan överst t.h.) avsedd för tillagning av stekar i ugn (se nedan > Oglaserad lergryta). Sägs bara "lergryta" i recept avses som regel sådan gryta.


Franska lergrytor (cassole argile/de terre): I Frankrike förekommer fler varianter av klassiska lergrytor, till exempel daubière (läs mer > Daubière) och terrinformar ((läs mer > Terrin). Rätt tillagad i sådan form benämns ofta med kärlets namn, även när de tillagas i modernare kärl. En cassoulet är en klassisk fransk böngryta tillagad i en cassole (läs mer > Om cassoulet) och en potée är en kötträtt tillagad i lerkärl (läs mer > Om potée).


SÅ ANVÄNDS LERGRYTOR

Lergrytor används som andra grytor till matlagning av kött, fisk och grönsaker i ugn. Kött i lergryta brukar inte brynas, utan blir mer kokt än stekt (läs mer > Grytstekning, grytkokning). Det går också bra att baka bröd i lergryta. Ugnstemperaturen skall som regel vara hög, 200°C eller mer. Lergrytan gör att tiden inte är så viktig, maten blir inte överstekt om den skulle stå inne i ugnen lite för länge.

Oglaserad lergryta läggs i blöt 20 minuter innan den sätts in i ugn. En ny oanvänd gryta ska ligga i vatten minst 1 timme, gärna över natt. Grytan ska alltid ställas in i kall ugn, annars riskerar den att spricka. Viss del av vätskan avges i grytan vilket sägs göra varan saftigare och smakrikare.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-08

Läs mer

Daubière

Om cassoulet

Vitkål, huvudkål

Surkål

Grytor ¤

Om grytstekning, grytkokning

Om potée

Fonduegryta

Recept med Lergrytor

Det finns 2 recept med Lergrytor