Grilltider är alltid svåra att ange för att det är så många faktorer som påverkar. Hur het är grillvärmen? Blåser det ute? Hur tjock är varan? Är varan kall, rumtempererad eller förlagad? Därför tjänar angivna tider bara som allmänna normtal och det gäller att göra sin egen bedömning. Generellt gäller att man grillar i lä eller allra bäst under grillock, att varan bör vara rumstempererad och inte för tjock. Läs mer > Grilltips.

Grundregel: Rotfrukter kan rågrillas. Vill man ha mjukare rotsaker bör de förkokas. Större bitar kan lämpligen förlagas för att grillning skall gå fortare och säkrare ur tidssynpunkt. Råa rotsaker kräver lång tillagningstid. Det är alltid tråkigt om t.ex. potatisen inte är klar när köttet är färdiggrillat. Grilla inte grönsaker, som har kort grilltid, tillsammans med rotsaker om inte rotsakerna förkokats. Picka små hål i hel potatis så att de inte exploderar. Använd matolja på snittytor och krydda gärna efteråt. Kontrollera med trästicka att rotsaken är mjuk rakt igenom.

Hälsa: Grillad mat skall aldrig svartbrännas. Svartbrända bitar skärs bort.

Grilltider normtal:

  • Bakpotatis: Grilltid 1,5 till 4 timmar beroende på storlek. En normalstor (300 gram) cirka 3 timmar.
    Aluminiumfolie förlänger grilltiden liksom blåst vid utomhusgrillning utan lock. Rekommendation: Förlaga bakpotatis i god tid. Se > Så grillas rotfrukter. Potatisen är klar när den är helt mjuk innuti. Prova med sticka. Skivad kan bakpotatisen råstekas tills fint bränd yta, i 5-8 minuter per sida.
  • Potatis: Skivad rå potatis grillas 5-8 minuter per sida.
    Potatis som förkokats 5-10 minuter grillas skivad i några minuter per sida till fin yta. I foliepaket ca 15 min.
    Klyftpotatis bör vara förkokt 5-10minuter, sedan klyftad och grillad 5-8 minuter. Vänd ett par gånger.
    Hel rå potatis grillas bäst inpackad i folie och grillas på glöd eller galler i cirka 1 timme.
    Potatis kan också saltbakas på grillen. Se > Så grillas rotfrukter.
  • Kålrot: Kålroten bör inte vara för stor och bör förkokas 5-10 minuter. Låt torka väl.
    Skiva halvtjocka skivor (8 mm) och grilla tills fint bränd yta i 4-8 minuter på var sida.
  • Morötter: Äldre, grövre morötter bör förkokas i 5 minuter, yngre kan grillas direkt. Skala och skär större morötter på längden. Grilla 5 minuter på var sida. Kan också saltbakas. Se > Så grillas rotsaker.
  • Palsternacka förkokas i 5 minuter. Grillas 10-15 minuter, med den tjocka änden över hetare värme.
  • Rotselleri skärs i tjocka skivor (8 mm). Grilla direkt i 5-10 minuter på var sida, eller i folie.
  • Rädisor grillas hastigt några minuter, lämpligen på folie eller i grillform.
  • Rödbetor: Bäst är att förkoka hela betor med en bit av blasten kvar i 5-10 minuter.
    Förkokt hel beta grillas 5-8 minuter, skivad 2-3 minuter på var sida.
    Skivad kan råstekas 5-8 minuter per sida.
    Rödbetor kan klyftas, grillas i folie och saltbakas på samma sätt som potatis. Se ovan.
  • Sötpotatis: Behåll skalet kvar. Bakas liknande bakpotatis och är inte heller känslig för överlagning. Hel grillas med eller utan folie i runt en timme. Sötpotatis måste grillas hel, det går inte att grilla den i bitar eller skivor på grillen. Det blir för mjuk och fastnar på grillen.
Läs mer

Så grillas rotfrukter

Grilltider grönsaker

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj