Cassoulet de Toulouse, klicka på Meteo för att se film

Fotograf/bild: Météo ā la carte

Om cassoulet

(Cassoulet castellnaudary, Cassoulet de Carcassonne, Cassoulet de Toulouse)

Engelsk översättning = french bean pan with meat from Languedoc

Fransk översättning cassoulet

Italiensk översättning = Padella di fagioli con carne di Languedoc

Tysk översättning = französische Bohnenpfanne mit Fleisch aus dem Languedoc

Spansk översättning = marmita de judías francesas con carne de Languedoc

Cassoulet är klassisk fransk böngryta med ursprung från Languedoc i Sydfrankrike. Rätten består av kokta vita bönor (ursprungligen bondbönor) och kött av olika slag.  Begreppet från franskans casserole (kastrull, läs mer > Kastruller) och tillagas traditionellt i en casolle (lergryta, läs mer > Lergryta). Det finns tre varianter beroende på vilket kött som ingår (se nedan). Prosper Montagné, en välkänd mästerkock och kokboksförfattare född i Carcassonne 1865, kallade dem för "treenigheten" där fadern var Cassoulet de Castellnaudary, sonen Cassoulet de Carcassonne och den helige ande var Cassoulet de Toulouse.

  • Cassoulet de Castellnaudary (från Castellnaudary), som är äldst, innehåller fläskkött (kotlett, skinka, lägg, färskt fläsk och korv). Även anka eller gås kan ingå.
  • Cassoulet de Carcassonne (från Carcassonne) innehåller lammstekskött och under jaktsäsongen rapphöna.
  • Cassoulet de Toulouse (från Toulouse) innehåller färsk fläsk, korv från Toulouse, lammkött, anka eller gås.

Förutom de Castellnaudary blandas köttslagen lite hur som enligt kockarnas egna preferenser. Det finns också cassoulet av torsk. Det avgörande är kokta vita bönor med kött serverad i lergryta. Se filmer via länkar nedan.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2019-11

Läs mer

Lergrytor

Kastruller

Film: Cassoulet de Castelnaudary

Film: Recette du Cassoulet maison

Film: Cassoulet i Carcassonne

Film: Cassoulet Toulousain

Film: Cassoulet de Thierry Marx

Film: Cassoulet de morue

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj