Jean Anthelme Brillat-Savarin 1755-1826

Jean Anthelme Brillat-Savarin 1755-1826

(Smakens fysiologi)

Fransk översättning Physiologie du goût

Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) var jurist, fransk statsman och gastronom. Mest känd är han som författare till La physiologie du goût (=smakens fysiologi 1825). Han skapade "savarinen", ett bakverk av vetedeg/sockerkaka smaksatt med vin, likör eller saft. Det finns också en fransk fet krämig ost tillverkad av komjölk och grädde uppkallad efter honom benämnd Brillat-Savarin. À la Brillat-Savarin kan vara lite av varje, t.ex. ett tillbehör med tryffel och sparrisknoppar.

Savarincitat:

  • Säg mig vad du äter och jag ska säga vem du är.
  • Den som bjuder in sina vänner och inte lägger personlig omsorg om maten har inte gjort sig förtjänt av vänner.
  • Att vänta länge på en sen gäst är att visa brist på hänsyn mot de närvarande.
  • Av en kocks alla företräden är det mest oumbärliga punktligheten.
  • Värdinnan måste alltid försäkra sig om att kaffet är utsökt och värden om att likören är av högsta klass.
  • Matbordet är den enda plats där man aldrig är uttråkad under den första timmen.
  • Upptäckten av en ny maträtt bringar mer lycka till mänskligheten än upptäckten av en ny stjärna.
  • En dessert utan ost är en skönhet som saknar ett öga.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-08.

Läs mer

Om kokkonst, gastronomi

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj