Latin: Styckschema se > Styckning lamm och får i högerkolumnen

Engelsk översättning ~ lamb stew meat

Fransk översättning ~ ragoût d’agneau

Italiensk översättning ~ stufato di agnello

Tysk översättning ~ Eintopf Lammfleisch

Spansk översättning ~ estofado de cordero

Grytbitar av lamm kan vara allehanda köttbitar från lamm skurna i större bitar. Är bitarna för små blir köttet torrt. Blandas benfritt kött med ben kan benköttsbitarna vara större för att dessa blir klara snabbare. Det kan vara köttrester från styckningen eller större stycken skurna i bitar, med eller utan ben. Ben i grytan ger extra smak. Styckdelar lamm inklusive på olika språk se > Styckning lamm och får.

Alla bitar kan vara från samma styckdel vilket har den fördelen att bitarna blir klara samtidigt, men grytan blir intressantare och såsen får mer karaktär om man väljer olika bitar. Generellt gäller framdelskött till grytor, kotlett och lår rekommenderas inte.

Bogbitar - Magert, köttigt och lite torrt.
Bringa - Fettrikt kött som ger karaktär.

Hals - Mer gelatinöst vilket ger såsen fyllighet. 
Kotlett, lår - Köttet blir torrt och trådigt.

I Medelhavsländerna föredrar man ofta fårkött före lammkött i grytor för att köttet från vuxna djur har mer smakkaraktär.

Förvaras kallt 0-4°C. Hållbar någon vecka.


VIKT, PORTIONSVIKT
Grytbitar

Portionsberäkning:
Till en gryta för 4 portioner behövs minst 800 gram putsad köttråvara, dvs 200 gram per portion. Gärna mer om bitarna innehåller fett och senor som brukar skäras bort på tallriken. Ingår grytan i en meny kan mängden minskas med till 150 gram per portion.

För grytbitar med ben behövs ungefär dubbla mängden, men andelen kött varierar med styckdel. Laga gärna stora satser. Grytmat smakar bäst dag två och kan frysas in.

Viktminskningen vid tillagning är 30-40%, vilket ger runt 130 gram tillagad köttmäng per normalportion.


SÅ ANVÄNDS GRYTBITAR

Bäst är grytbitar av framdelskött. Tärna inte för smått.

I sydligare länder brukar man hugga större bitar av framdelskött av vilka man kokar en mustig och smakrik gryta.

Klassisk grytbitsrätter:

  • Får i kål är framdelskött kokt tillsammans med vitkål, lök och kryddor. Se recept.
  • Dillkött av lamm består av kokta grytbitar serverad med sötsur sås. Se recept.
  • Lammfrikassé är kokta grytbitar serverad i ljus buljongsås.


Recept med Grytbitar lamm }

Det finns 11 recept med Grytbitar lamm }