Grytbitar av framdelskött (överst) och bakdelskött (underst)

Fotograf/bild: Svenskt Kött -

Grytbitar nöt

(grytbitar nöt, Potée Normande är en fransk gryta med oxkött, hönskött, fläskkött och korv)

Engelsk översättning beef for stew

Fransk översättning boeuf pour ragoût

Italiensk översättning manzo per stufato

Tysk översättning Rindfleisch für Eintopf

Spansk översättning carne de vaca estofada

Grytbitar är antingen restbitar som uppstår vid styckning eller köttstycken som tärnats. Bitarna tillagas som frikassé (läs mer > Om frikassé), det vill säga först brynt i smör eller olja för att sedan kokas mört i vätska (läs mer > bräsera). I dagligt tal grytstekning eller grytkokning (läs mer > Om grytstekning, grytkokning). Fint tärnat kött av till exempel oxfilé kan också hastigt stekas i panna (läs mer > Så pannsteks kött). Se recept på köttgrytor, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Köttkvalité, smak: Grytbitar har olika egenskaper beroende på varifrån bitarna kommer på djuret. Framdelskött som högrev, bog och bringa är marmorerat och smakrikt. Detsamma gäller bitar från kållappen (magmusklerna). Mittdelskött som biff, filé och rostbiff är magert och mört och inte lika smakrikt. Bakdelskött är magert kött, med varierande mörhetsgrad och begränsad smakrikedom.
  • Relativ fetthalt = varierande 2-15% (läs mer > Fetthalt i livsmedel).
  • Försäljning: Grytbitar färsk eller fryst av nöt, som regel svenskt, finns regelbundet att köpa i butik. Även strimlat. Som regel förpackat i plasttråg. Vanligtvis ospecificerat från vilken styckdel bitarna kommer, vilket är beklagligt för att fram- och bakdelskött bör tillagas på olika sätt. Ibland anges styckdetalj, främst om det kommer från högrev. Läs mer > Så tillagas köttgrytor.
  • JämförprisLågt-högt. Butikspris 100-200 kr/kg (tillagat pris 125-300 kr/kg). Ospecificerat och av enklare kött som ytterlår är billigast. Finare kött som fransyska är dyrare, liksom ekologiskt kött. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: 0-4°C upp till en vecka. Butikspackat kött enligt anvisning. Packa inte in rått kött i plastfilm. Tillagat kött lindas in med aluminiumfolie. Grytkokt kött sparas kallt i sitt spad (läs mer > Förvaring kött). Färskt magert kött kan frysas i 12 månader, fettrikt i 6 månader (läs mer > Frysa och tina kött).


SÅ ANVÄNDS GRYTBITAR NÖT

Grytbitar av nöt används till "köttgrytor" (frikassé). Framdelskött ger mustiga grytor. Läs mer > Så tillagas köttgrytor.

Klassiska gryträtter:

  • Boeuf bourguignon (burgundisk gryta) är nötkött kokt i vin och världens mest kända köttgryta. Se dito recept. 
  • Kalops är namn på klassisk svensk köttgryta av nötkött. Mest känd som Skånsk kalops. Kålkalops är landskapsrätt i Dalsland (läs mer > Om kalops). Se recept > Kalops.
  • Köttfondue är fint kött skuret i tärningar. Gästerna steker själva sitt kött i en gryta på bordet (läs mer > Om köttfondue).
  • Rydbergspanna är en klassisk herrerätt som serverades på hotell Rydberg som låg vid Gustav Adolfs torg i Stockholm. Ej att förväxla med Biff à la Rydberg (se dito recept). Pannan är en "gryta" på innanlår och kalvnjure med fettet kvar. Se recept > Svensk Husmanskost av Tore Wretman.
  • Potée Normande är en fransk gryta med oxkött, hönskött, fläskkött och korv. Se film via länk nedan.
  • Carbonnades Flamande (flamländs gryta) är köttgryta kokt i öl. Se dito recept.

 © Kunskapskokboken. Reviderat 2018-07

Läs mer

Styckning nöt, nötkött

Så tillagas köttgrytor

bräsera

Så pannsteks kött }

Fetthalt i livsmedel

Om prisjämförelser

Förvaring kött

Frysa och tina kött

Om kalops

Om köttfondue

Om frikassé

Om grytstekning, grytkokning

Film: Potée Normande

Recept med Grytbitar nöt

Det finns 25 recept med Grytbitar nöt