eftersteka

Fotograf/bild: Kunskapskokboken

eftersteka

(eftersteka, efterstekning)

Latin: la température à cœur continue d´augmenter après la cuisson du rôti au four

Engelsk översättning carry over cooking

Italiensk översättning la temperatura interna continua ad aumentare dopo la cottura dell´arrosto nel forno

Tysk översättning Die Kerntemperatur steigt nach dem Garen des Bratens im Ofen weiter an

Spansk översättning la temperatura central continúa aumentando después de cocinar el asado en el horno

Eftersteka = fortsättning av stekning efter tidigare tillagning (stekning).

  1. Eftersteka i panna/gryta: Förstekning brukar handla om att bryna varan i hög värme och därefter eftersteka (färdigsteka) på lägre värme.
  2. Efterstekning i ugn: En vara till exempel en stek försteks (bryns) på spisen i panna eller gryta och eftersteks (färdiglagas) i ugn.
  3. Efterstekning efter ugn: När en vara tas ut ur ugnen eftersteker den mer eller mindre beroende på ugnsvärme och varans storlek. Det hetare yttre köttet värmer gradvis det inre råare köttet. Ju högre ugnsvärme desto mer. Vid tillagning av en stek i ugnstemperaturer 100°C eller lägre eftersteker köttet nästan inte alls. Över 150°C stiger kärntemperaturen med 2-4 grader för stekar på 1-2 kilo. Större stekar eftersteker mer. En stek på 2,5-3 kilo eftersteker 5-8 grader, vilket måste beaktas genom att ta ut steken något tidigare. Inpackad i folie eller papper eftersteker köttet än mer. Vill man avbryta en sådan efterstekning måste steken chockkylas. Läs mer > Så ugnslagas steken.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-02

Läs mer

Om ugnslagning

Så ugnslagas steken

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj