maträtter

Fotograf/bild: City of India

maträtter

(maträtter 1. förrätt, entrérätt 2. smårätter, plockmat, aptitretare, cocktailmat 3. huvudrätt, varmrätt 4. tillbehör 5. efterrätt, dessert, meze)

Engelsk översättning dishes, course: 1. first dish/course 2. starter, finger food 3. main dish/course 4. accompaniments 5. desserts

Fransk översättning repas: 1. entrée 2. hors d´oeuvre, crudités 3. plat principal 4. accessoires, garnitures 5. dessert, entremets

Italiensk översättning piattos: 1. primo piatto, primi piatti 2. antipasto, antipasti 3. piatto principale 4. accessori 5. dessert

Tysk översättning Gerichte: 1. Vorspeise 2. leichte Gerichte 3. Hauptgericht, warmes Gerichte 4. Zutaten 5. Nachtisch

Spansk översättning platos: 1. entradas 2. tapas, entremeses 3. plato principal, comida caliente 4. accsorios, guarnición 5. postre

Maträtt (fr. plat) är en sammansättning av olika livsmedel som tillagas för att passa till en måltid (läs mer > Måltid). Maträtter beskrivs i form av recept och sammanställs i kokböcker. Maträtter delas in på följande sätt. 

  1. Förrätt, entrérätt (fr. entrée) är en lättare varm eller kall maträtt (halvportion), till exempel en soppa, som serveras före huvudrätten på finare middagar. En förrätt serveras när gästerna har satt sig till bords. Till vardags brukar inte förrätt serveras, men kan förekomma som lättare måltid i stället för huvudrätt. Se recept > Förrätter.
  2. Smårätter, plockmat, aptitretare (fr. hors d´oeuvre, crudités) är små olika rätter, oftast kalla. Ibland serverad som alternativ till förrätt innan gästerna har satt sig till bords. Serveras också som buffé eller smörgåsbord (läs mer > buffé) vid olika bjudningar som vernissage, cocktailparty och födelsedag. Franskans crudités (cru = rå) är råa eller förvällda (lättkokta) grönsaker serverade som förrätt oftast med dressing eller sås. Den spanska varianten "tapas" fungerar ibland som hel måltid, det vill säga bara plockmat. I Spanien finns små restauranger/barer som bara serverar tapas. I Mellan Östern benämns motsvarigheten för meze. Se recept > Smårätter. Läs mer > Om snittar och kanapéer.
  3. Huvudrätt, varmrätt (fr. plat principal) är måltidens viktigaste rätt, som serveras mellan förrätt och efterrätt. Kallas även "varmrätt" enär huvudrätter oftast serveras varma. Huvudrätter serveras till lunch eller middag. Till vardags brukar bara huvudrätt förekomma, inte förrätt eller efterrätt. Se recept > Huvudrätt.
  4. Tillbehör (fr. garnitures) avser matkomplement till rättens huvudvara (kött, fisk o.d.). Tillbehören är bland annat potatis, pasta, ris, grönsaker och sås. Se recept > Till maten.
  5. Efterrätt, dessert (fr. dessert, entremet *): Det franska ordet dessert från desservir = duka av, vilket kommer sig av att efterrätten ursprungligen framsattes först efter det att servisen dukats av. En efterrätt kan vara varm eller kall, söt, syrlig, eller salt (se recept > Efterrätt). Förr i tiden kunde efterrätten vid fest vara gröt kokt på gryn och mjölk. Den äldsta efterrätten i Sverige säg vara ostkaka med anor från 1100-talet. Ökad tillgång på socker medförde att bär av olika slag kom att serveras som dessert i pajer, krämer eller soppor. Efter andra världskriget blev glass den vanligaste desserten i Sverige. Klassiska svenska vardagsefterrätter är filbunke sommartid, plättar och sylt, eller rårörda lingon med kall mjölk. Omtyckta regionala efterrätter är småländsk ostkaka, bohuslänsk äggost och gotländsk saffranspannkaka (se recept).

*) Entremet (fr. bokstavligt = mellan serveringar) avser nuförtiden oftast vackert uppbyggda och kreativt utformade tårtor, men kan också avse någon form av lätt rätt efter förrätten, t.ex. en granité, vars uppgift är att stimulera aptiten innan huvudrätten serveras. Ursprungligen var entremet en mellanrätt som skulle underhålla i egenskap av sitt utseende. Förekom redan på romartiden. Under senmedeltiden utvecklades företeelsen vid hoven till storslagna kreationer av mat i form av gigantiska borgar, slott och allegoriska scener, som skulle bekräfta makt och kunglighet.

De maträtter som en restaurang har att erbjuda ställs samman i en matsedel/meny (läs mer > matsedel, meny, vinlista). Den som tillagar maten brukar kallas för kock, förr även för kokerska eller köksa (läs mer > Kökspersonalen) och de som serverar gästerna benämns hovmästare, servitör eller servitris (läs mer > Serveringspersonal).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-02

Läs mer

måltid

Sorbet, sherbet, granité

matsedel, meny, vinlista

Om snittar och kanapéer ¤

buffé

Kökspersonal

Serveringspersonal

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj