wood texture

Fotograf/bild: pixabay ¤

texturer

(Textur, slät, glatt, jämn, ojämn, grov, skrovlig, sträv, taggig, grynig, kornig, krispig, knaprig, frasig)

Engelsk översättning 1. texture 2. smooth, uneven 3. coarce 4. rough, rugged 5. prickly 6. grainy 7. crisp, crusty

Fransk översättning 1. texture 2. lisse, uni, inégale 3. gros 4. rêche 5. épineau 6. granulé, grenu 7. croustillant, croquant

Italiensk översättning 1. texture 2. liscio, disuguale 3. grosso 4. ruvido 5. spinoso 6. granulosa 7. croccante

Tysk översättning 1. texture 2. eben, flach, glatt, uneben 3. grob 4. rau 5. stachelig 6. körnig 7. knusprig

Spansk översättning 1. textura 2. liso, plano, disigual 3. grueso 4. áspero 5. espinosa 6. granulado 7. crujiente

  1. Textur (fr. texture) = form eller utseende hos ett material/en vara, oftast avses ytan. Inom gastronomin talar man om "textur" främst inom osttillverkningen (snittytans utseende). Ibland används ordet (lite felaktigt) som synonym till konsistens (se dito). Konsistens avser som regel varans inre egenskaper, medan textur brukar beskriva de yttre.
  2. slät,  glatt, jämn, ojämn (fr. lisse, uni, inégale) = mategenskaper t.ex. en jämn, slät sås.
  3. grov (fr. gros), i motsats till slät och fin. T.ex. grovmald peppar, grovt vetemjöl eller grovt bröd.
  4. skrovlig, sträv (fr. rêche) är en ojämn, knagglig yta t.ex. fiskars fjälliga hud, i motsats till en jämn yta. 
  5. taggig (fr. épineau även = benig, kvistig). Tagg = liten spets. Jfr igelkottens taggar. Fiskarten simpa har taggig yta. 
  6. grynig, kornig (fr. granulé, grenu = kornig yta). Vanligtvis negativ mategenskap, något som inte är slätt och fint, utan upplevs som små korn/gryn i anrättning, t.ex. en korning sås eller grynig glass. 
  7. krispig, knaprig, frasig (fr. croustillant, croquant) = mategenskaper till exempel krispiga skorpor (fr. croquet), frityrstekta kroketter (fr. croquettes), knaperstekt fläsksvål, eller frasiga våfflor. Franskans crouqer, croustillant = knastra, vara knaprig, grovkornig, croûton = krutonger.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-08.

Läs mer

konsistenser

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj