Heston Blumenthal

Fotograf/bild: This is Money

Heston Blumenthal

(The Fat Duck, The Hinds Head, The Crown, Dinner by Heston Blumenthal)

Heston Blumenthal (född 1966 i Paddington, London) är den vetenskaplige kocken framför andra, känd för sina fantastiska, fantasiskapande, kulinariska rätter. Han driver tre restauranger ett stenkast från varandra i Bray utanför London, och en i London. Han har skrivit två kokböcker och deltar i TV-program världen över. Du kan se många av hans intressanta och lärorika TV-program via länkar sorterade på ämnesområden. Se till exempel > Så pannsteks biff.

  • The Fat Duck (Start år 1995, renoverad 2000)
    1 High Street, Bray, Berkshire (väster om London)
    Guide Michelin: 1* år 1999, 2* år 2002, 3* år 2004.
  • The Hinds Head (Start 2004)
    High Street, Bray, Berkshire
    En pub från 1400-talet. Serverar traditionella säsongsbetonade och historiska brittiska rätter.
    Guide Michelin Pub Guide: Pub of the Year år 2011.
  • The Crown - Pub (Start 2010)
    High Street, Bray, Berkshire
    En pub från 1500-talet.
  • Dinner by Heston Blumenthal (Start 2011)
    Mandarin Oriental Hotel, Hyde Park, 66 Knightsbridge, London.
    Michelin Guide: 1* 2012, 2* 2014.

Biografi (översatt från hemsidan The Fat Duck):

År 1982, Heston var sexton, gick han och hans familj till en trestjärnig restaurang belägen i Provence. Ingen av dem hade upplevt något liknande förut - inte bara den extraordinära maten, utan också skönheten i omgivningarna, den förtjusande doften av lavendel i luften, ljudet av cikador och plaskandet i fontäner, samt servitörens skådespel när han skar upp lammet eller hällde hummersås på sufflén. Vid detta tillfälle blev Heston förälskad i matlagning och tanken på att vara en kock.

Förutom tre veckor i ett par professionella kök, är Heston helt självlärd.
Det tog honom mer än ett decennium för att förverkliga sin dröm. På dagarna arbetade han på olika jobb och på kvällarna arbetade han sig igenom den klassiska repertoaren av det franska köket. Han lagade samma rätter om och om igen, finslipade tekniken och sökte sig fram till det bästa sättet att få fram smakerna. Varje sommar tillbringade han två veckor kors och tvärs i Frankrike för att besöka restauranger, leverantörer och vingårdar, för att lära sig alla aspekter av gastronomi.

Efter fyra år av studier, matlagning och forskning köpte han en bok som fick honom att se matlagning på ett helt annat sätt. Under ett avsnitt om köttets fysikaliska egenskaper sades det:

Vi vet med säkerhet att "searing" (hårdstekning) inte försluter...

Boken On Food and Cooking av Harold McGee uppmuntrade Hestons naturliga nyfikenhet, som visar på fördelarna att inte ta någonting för givet och att använda ett vetenskapligt förhållningssätt till matlagning. För om tanken att bränna = tätning var osann, trots att det presenteras som fakta i otaliga kokböcker och tv-program, hur många andra "regler" i köket kunde då tänjas, brytas eller ignoreras? Från och med detta ögonblick blev ifrågasättande och testning av kulinariska idéer en viktig del av hans strategi, vid sidan av de mer traditionella kökskunskaperna.

Läs mer på hemsidan The Fat Duck.

Kunskapskokboken. Reviderat 2014-08

Läs mer

The Fat Duck

The Hinds Head

The Crown

Dinner by Heston Blumenthal

Film: Hestons chocolate feasts 1/5

Film: Hestons gothic horror feast part 1

Film: Dinner at the Mandarin Oriental, Knightsbridge

Film: Dinner at The Fat Duck

Film: Hestons Roast Beef history (47 min)

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj